Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Schema prin care un fost poliţist a fost hărţuit timp de 9 ani de binomul Coldea-Kovesi

Schema prin care un fost poliţist a fost hărţuit timp de 9 ani de binomul Coldea-Kovesi

Carmina Pricopie
2 minute de citit Publicat la 19:09 06 Iun 2024 Modificat la 19:09 06 Iun 2024

Un comisar-șef în rezervă și un fost procuror general își caută dreptate prin sălile de judecată după ce au fost ascultați, filați și interceptați.

Procurorul nici măcar nu a fost audiat vreodată în dosarele pe care i le-a deschis Direcția Națională Anticorupție și în care a fost înregistrat peste tot, pe mandat de siguranță națională.

Polițistul a fost trimis în judecată în două dosare penale care vizau aceeași faptă de corupție.

Fostul poliţist a fost achitat pentru fapta care nu exista

A fost achitat după 9 ani de audieri, procese și amenințări pentru că fapta nu a existat. A cerut despăgubiri și a primit 3.000 euro. Atât au valorat, pentru onorata instanță, cele 3.285 de zile de coșmar.

E unul dintre cei mulți. E una dintre victimele binomului Coldea-Kovesi era comisar șef în Satu Mare. În anul 2012  a spus stop, la tot.

A fost chemat la audieri la DNA, a fost pus sub acuzare pentru fapte de corupție și a amenințat cu arestarea dacă nu-și toarnă superiorii.

Și-a pierdut funcția și a fost pus la dispoziție. Cu alte cuvinte, făcea pe secretara poliției. Proprietățile i-au fost puse sub sechestru și a urmat un șir lung de audieri. Soția sa chiar a fost citată în repetat rânduri la DNA, unde a fost audiată și amenințată să denunțe pretinse fapte de corupție, la care se adaugă și indisponibilitatea imobilului, a cărui coproprietară era. A fost achitat definitiv în 2015. La nici o lună de la soluția definitivă. Direcția Națională Anticorupție îi mai face un dosar.

Este trimis în judecată în 2016 și se pensionează anticipat. Patru ani mai târziu. Polițistul câștigă definitiv, iar fapta nu există, 3.285 de zile 9 ani. Și pentru dosarele fabricate de către DNA, comisarul-șef a cerut la Tribunalul Satu Mare despăgubiri morale de 600.000 euro.

Onorata, instanță s-a pronunțat și a considerat că fiecare zi de coșmar valorează sub un euro.

3.000 euro, despăgubiri morale ar trebui să-i plătească statul român pentru a repara ororile judiciare comise de DNA. Iar pentru cheltuielile de judecată 36.200 lei.

O altă victimă a sistemului, un fost procuror general, trei dosare penale

În aceeași parte a țării, un fost procuror se luptă cu același sistem. A fost cercetat în trei dosare penale deschise în 2014, 2015 și 2016, pe vremea când ocupa funcția de procuror general al Parchetului Curții de Apel Cluj.

A fost ascultat, monitorizat și interceptat pe mandate de siguranță națională. Niciodată nu a fost audiat, nu a fost inculpat, nu a fost pus sub acuzare. Totul a pornit de la niște note informative.

"Plângerea petentului vizează sesizarea din oficiu a DNA, vizavi de comiterea unei suite largi de infracțiuni pretinsă a fi comise de petent, care avea calitatea de procurori cu funcție de conducere la momentul respectiv și totodată, în baza cărora s-au solicitat măsuri de supraveghere tehnică, inițial, apoi mandate de securitate națională, apoi iar măsuri de supraveghere tehnică", transmite Tribunalul Militar Bucureşti.

Fost procuror general, plângeri pe numele Laurei Codruța Kovesi

În a doua etapă, în 2019, a început să-i reclame pe toți cei care au stat în spatele operațiunii. A depus plângeri pe numele Laurei Codruța Kovesi și a cerut ca Serviciul Român de Informații să-i identifice pe cei care l-a operat informativ și tehnic în perioada 2015-2016.

Fostul magistrat a susținut în plângeri că dosarele au fost fabricate pentru a-l împiedica să ocupe o funcție mai mare. Toate plângerile penale ale fostului procuror au fost clasate, a dat statul român în judecată și cere și ele despăgubiri.

Citește mai multe din News Hour with CNN
» Citește mai multe din News Hour with CNN
TOP articole