Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN "Trăiesc de pe o zi pe alta" | Drama românilor care au fost nevoiţi să declare falimentul personal

"Trăiesc de pe o zi pe alta" | Drama românilor care au fost nevoiţi să declare falimentul personal

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 19:10 05 Mar 2024 Modificat la 19:10 05 Mar 2024

Sunt oameni care au acumulat datorii la bănci, la întreținere sau la utilități și nu mai pot face față cheltuielilor. Ei au intrat automat în insolvență personală și au scăpat de executarea silită. Cifra ar putea fi mult mai mare, dar mulți nu știu că există o soluție pentru ei.

Este şi cazul unui pensionar din București care de doi ani este în insolvență personală. S-a trezit cu datorii uriașe la o bancă după ce a girat pentru un apropiat. Acum, după mai bine de 40 de ani de muncă, a rămas fără jumătate din pensie, care se duce direct în contul datoriei.

"Trăiesc după o zi pe alta. Nu cred că apuc să trăiesc, să le plătesc"

"Trăiesc după o zi pe alta. Nici eu nu găsisem o altă variantă decât insolvență. Păi, chiar insolvență, ce insolvență dacă n-ai din ce să mai trăiești, n-ai bunuri, n-am mașină, n-am casă, n-am nimic, zero barat. Nu cred că apuc să trăiesc, să le plătesc. Nu cred că apuc. Și am muncit pentru banii ăștia, nu i-am furat", spune pensionarul. 

Alți români ajung în pragul disperării după ce acumulează datorii mari la întreținere, la utilități sau se împrumută cu dobânzi uriașe și nu mai pot plăti.

"O persoană cu datorii fulminantă, pe care n-ar putea să le mai plătească niciodată, care a ajuns în situația respectivă din varii motive poate să ajungă, spre exemplu, ca, într-un interval de până la 5 ani de zile, să nu mai aibă de plătit niciun fel de datorie către creditorul respectiv", spune avocatul Adrian Cuculis. 

50 de persoane au intrat în insolvență personală în 2024

Situația pare să fie tot mai grea pentru tot mai mulți români. În primele două luni ale anului, 50 de persoane au intrat în insolvență personală. Cifra este de patru ori mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut, când 140 de persoane au intrat în insolvență, și dublă față de întreg anul 2020.

Se califică cei care au datorii de cel puțin 15 salarii minime pe economie. Odată începută procedura, nu mai pot adăuga penalități sau comisioane.

Soluţii pentru falimentul personal

ANPC este instituția care se ocupă de aceste probleme. Cei care nu mai fac față datoriilor trebuie să depună o cerere.

"Odată cu decizia de admitere, se suspendă de drept executările silite pornite împotriva averii debitorului, deci debitorul nu mai poate fi executat", spune

Dacă nu se respectă planul de rambursare, datornicii riscă să fie amenințați din nou de executarea silită. Există și procedura simplificată de insolvență personală, prin care cei care au datorii de maximum 10 salarii minime pe economie și și-au pierdut cel puțin jumătate din capacitatea de muncă beneficiază chiar de ștergerea datoriilor.

Citește mai multe din News Hour with CNN
» Citește mai multe din News Hour with CNN
TOP articole