În România există de peste un secol un loc în care boala mutilează, durerea atinge cote inimaginabile și totuși nu există nici răutate, nici nefericire. Eun loc în care poveștile de dragoste sunt multe și minunate.
Carmen Avram vă invită în fascinanta lume a leprozeriei de la Tichileşti, ultima leprozerie din Uniunea Europeană.
Leprozeria de la Tichileşti a fost înființată acum mai bine de 100 de ani ca un loc de izolare al bolnavilor loviți de una dintre cele mai crunte afecțiune cunoscute omenirii: lepra.
Lepra este o maladie care atacă pielea și nervii periferici până la mutilarea totală. Românii de aici s-au chinuit decenii al rând așteptând un medicament miraculos care avea să vină târziu.
Răzvan Vasiliu, unul dintre ultimii specialiști români în această maladie, spune că bolnavii care nu veneau în colonie erau aduși de jandarmerie.
Ultimii zece pacienți de la Tichilești se simt împăcați și fericiți și parte din acest loc.
În pofida a tot ce s-a întâmplat aici peste un secol, pentru cei zece locuitori această mică lume nu e bântuită de fantome, ci ocrotită de sfinți.
Oamenii au învățat să se bucure atunci când suferă.
Lepra poate stagna ani de zile permițând pacienților o viață normală în situația dată, dar se poate întâmpla ca boala să recidiveze.
Aflați mai multe informații urmărind materialul video de mai jos!