Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Prof. Dr. Dragoş Vinereanu, de Ziua Mondială a Inimii: Cel mai important semnal pentru insuficienţa cardiacă

Prof. Dr. Dragoş Vinereanu, de Ziua Mondială a Inimii: Cel mai important semnal pentru insuficienţa cardiacă

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 19:40 29 Sep 2023 Modificat la 19:57 29 Sep 2023

Scopul principal pentru care a fost inițiată această zi a fost de a îmbunătăți starea de sănătate la nivel global, prin încurajarea oamenilor să facă schimbări în stilul de viață și prin promovarea educației la nivel internațional cu privire la modalitățile de vă proteja inima.

Aceste idei devin din ce în ce mai relevante pe măsură ce rapoartele privind obezitatea, alimentația necorespunzătoare și inactivitatea fizică la copii și tineri sunt tot mai frecvente.

"Insuficiența cardiacă este stadiul final al tuturor bolilor cardiovasculare. Noi îl numim un sindrom, fiindcă nu este o boală în sine.

Orice boală cardiovasculară în final duce la insuficiență cardiacă.

Citește și: Primul transplant de inimă artificială la un copil din România a fost realizat în premieră la Târgu Mureș

Dacă ar fi să ierarhizăm cele mai frecvente boli care duc la insuficiență cardiacă sunt: hipertensiunea, infarctul și diferite boli care afectează direct structura mușchiului inimii.

Semnalele: în primul rând respirația grea

Este cel mai important semnal că ai putea avea insuficiență cardiacă.

Apoi, vorbim de umflarea picioarelor, ceea ce numim edemele de la nivelul membrelor inferioare.

Un pacient, în momentul în care are aceste simptome să se ducă la medic, acesta este semnalul cel mai important.

Dacă diagnosticul este dat rapid, tratamentul este inițiat rapid , iar pronosticul este mult mai bun", a spus Prof. Dr. Dragoş Vinereanu.

Întrebat care sunt investigațiile pentru stabilirea diagnosticului de insuficienta cardiacă, doctorul a spus:

"În primul rând medicul trebuie să verifice ce simte bolnavul și ce semne are acesta din punct de vedere al examenului clinic.

După care efectuează un EKG, o radiografie la nivelul plămânilor și două analize importante. Medicul cardiolog trebuie să se desfășoare rapid pentru ca diagnosticul să fie precoce.

Insuficiența cardiacă este o boală care ucide, este o boală frecventă. 40.000 de pacienți pe an apar cu această problemă", a mai precizat Dr. Dragoș Vinereanu.

Întrebat dacă pacienții români au acces la medicamente de ultima generație, doctorul a spus:

"Din fericire, da. Avem aceste medicamente prin compensarea de către stat. Deocamdată le avem doar pentru o formă de insuficiență cardiacă, acum la sfârșitul lunii august au apărut noile recomandări la nivel internațional privind o a doua formă.

Citește mai multe din News Hour with CNN
» Citește mai multe din News Hour with CNN
TOP articole