Antena 3 CNN Be EU Dragoș Tudorache, despre taxarea marilor companii din Europa acolo unde fac profit: ”Se vor aplica pentru profiturile care depășesc 10%”

Dragoș Tudorache, despre taxarea marilor companii din Europa acolo unde fac profit: ”Se vor aplica pentru profiturile care depășesc 10%”

Sabina Iosub
4 minute de citit Publicat la 11:27 19 Iun 2021 Modificat la 12:11 19 Iun 2021

Grupul celor mai puternice naţiuni a ajuns la un acord istoric privind impozitarea companiilor multinaţionale. Astfel, corporaţiile vor fi taxate cu o cotă minimă de 15% din profitul obţinut. Giganţii tehnologici precum Amazon şi Google ar putea fi printre companiile afectate.

Măsura ar putea duce la fluxuri de miliarde de dolari către guverne pentru a achita datoriile suportate în timpul crizei COVID.

”Aș spune că, în primul rând, este important să marcăm acest moment. Faptul că s-a luat această discuție în G7 arată o direcție care vine din partea acestor democrații, marile economii, în format democratic ale lumii, pe un subiect care nu a făcut consens până acum, nici măcar pe dimensiunea transatlantică și de aceea, din punctul meu de vedere, acesta este un moment istoric. Pe ceea ce marchează această decizie eu sunt convins că va urma și decizia la nivel european și așezările la nivel național pe acest sistem de taxare”, a spus Dragoș Tudorache.

Europarlamentarul a explicat în ce sens se vor modifica lucrurile pentru companii și de când va avea loc această schimbare.

”Sunt niște virgule acolo și cred că este important pentru toți să înțelegem care sunt și pragurile. Se vorbește în primul rând de un prag de 10% profit, deci aceste taxe, de 15% minim, se vor aplica pentru profiturile care depășesc 10%. Poate părea puțin lucru sau poate părea că nu e o decizie chiar atât de importantă, pentru că până la urmă asta vizează doar câteva companii și bineînțeles că rămân eternele optimizări fiscale, pe care companiile multinaționale știu foarte bine să le facă, deci e foarte podibil în continuare să mai fie multinaționale, companii mari, care să reușească să nu ajungă la pragul de 10%.

Oricum ar fi, cred că semnalul politic care se dă este unul important. Se încearcă acum, în sfârșit, să se ajungă la un element de echilibru în relațiile economice globale și de a ajusta cumva un avantaj competitiv, din punctul meu de vedere, necinstit, pe care mulți din acești giganți le aveau față de alte companii mai mici. (...) Exploatau niște portițe care acum se mai închid cu această decizie

Un efect pe care îl vom mai vedea va fi asupra paradisurilor fiscale, care își vor vedea modul de lucru și modul de business afectat de această decizie. Din punctul meu de vedere este un lucru bun, este un start important. Vom vedea cum detaliile de implementare ale acestei decizii și felurile în care această decizie va fi transpusă, cel puțin pentru noi, la nivel European, dar și pentru partenerii noștri transatlantici și rămâne să fim vigilenți pe această formă de implementare, pentru că dacă nu vom reuși să demonstrăm că vine cu niște beneficii clare pentru celelalte companii, care jucau cinstit în piață, dar și pentru cetățeni, va fi dificil să susținem o astfel de decizie în continuare”, a mai spus Dragoș Tudorache.

Care este situația de acum a paradisurilor fiscale

”Inclusiv pentru aceste paradisuri fiscale sau semi-paradisuri fiscale, pe mine mă interesează mai mult ce se întâmplă la nivelul UE, este evident că și pentru aceste state membre vor trebui să își revizuiască politicile fiscale sau vom vedea în urma transpunerii acestei decizii luate la nivelul G7 și a modului în care ea va fi adoptată la nivel european, vom vedea ce înseamnă pentru economiiile Luxemburgului, pentru economiile Irlandei și politicile fiscale pe care ele vor trebui să și le adopte.

Repet, semnalul politic e cel de echilibrare, de aducere a tuturor acestor companii la un nivel, nu egal, ci o egalitate de șansă. E un lucru bun. A fost o decizie importantă și care va avea un efect pozitiv asupra economiilor noastre”, a mai spus europarlamentarul.

Cum va fi implementată această decizie în România

”Va fi implementată în România la fel ca și în celelalte state membre, după ce va avea loc o discuție la nivel european și vom vedea cu ce normă se va veni la nivel european, cu ce rămâne pentru implementare și decizie la nivel național, pentru că va exista un joc pe două paliere. Cred eu, și țara noastră, ca și celelalte state membre vor trebui să își revizuiască, dacă e necesar, politicile fiscale, pentru a se conforma cu ceea ce va fi o decizie luată la nivel european.

S-a spus de foarte mult timp că vor fugi companiile multinaționale dacă se vine cu astfel de sisteme de taxare, dar eu nu cred în asta, pentru că am văzut un semnal pozitiv din partea multor companii mari, la nivel global, care au reacționat la decizia G7 pozitiv, spunând că ele se bucură de această decizie. Înțelegem că își asumă responsabilitatea consecințelor acestei decizii să ăsta e un lucru bun. Eu nu cred că va exista un impact negativ în sensul dispariției unor companii din piețele europene. Cred că interesul lor economic-comercial rămâne foarte important în spațiul economic unic european. Aici se fac profituri foarte bune pentru aceste companii”, a mai spus Dragoș Tudorache la Antena 3.

Citește mai multe din Be EU
» Citește mai multe din Be EU
TOP articole