Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Dragoș Păun, inginerul român care a lucrat în cadrul misiunii Artemis 1: ”Marte este destinația finală”

Dragoș Păun, inginerul român care a lucrat în cadrul misiunii Artemis 1: ”Marte este destinația finală”

Andreea Ştefan, Ana-Maria Roman
3 minute de citit Publicat la 20:44 22 Noi 2022 Modificat la 22:12 22 Noi 2022

Nava spațială a misiunii Artemis 1 a ajuns, ieri, pe orbita Lunii şi s-a apropiat la 130 de km de suprafața acesteia.

A călătorit 350 de mii de km in 6 zile. Este cel mai jos punct al misiunii NASA care are ca scop în viitor construirea unei baze lunare.

Acum, Orion se află în spatele Lunii şi urmează să ajungă la cel mai îndepărtat punct din univers în care a ajuns o navă destinată călătoriei cu echipaj, adică la 483.000 kilometri de Terra.

Howard Hu, manager de program al Orion, a afirmat că până la sfârșitul deceniului oamenii ar putea să trăiască pe Lună.

Urmează alte 3 misiuni Artemis, însă Artemis 4 va duce la Lună în 2027 şi va plasa pe orbita acesteia stația spațială Gateway, stație permanentă cu astronauți, şi în următoarele misiuni chiar construirea unei baze lunare cu echipaj permanent.

Despre acest proiect și planurile NASA și ESA am discutat cu Dragoș Păun, românul care a lucrat la lansarea navei Orion în cadrul programului Artemis.

”A ajuns în orbita lunară și a început să facă prima ardere majoră a misiunii. Până acum au fost niște arderi cu motoarele de corecție, pentru că trebuie să ajustezi cursul, să atingi un punct foarte precis lângă lună. Și aici începe misiunea noastră, după etajul superior, pentru a face aceste corecții și pentru a frâna în jurul lunii, iar mai târziu pentru a ne propulsa înapoi spre pământ.

Motoarele noastre sunt relativ micuțe comparativ cu cele de pe racheta mare, dar ele sunt destinate unui anumit scop, de a funcționa în orbita lunară și de a ne aduce înapoi spre pământ”, spune Dragoș.

8 dintre cele 33 de motoare ale navetei Orion au fost elaborate de echipa de ingineri din care face parte și Dragoș Păun.

”Noi folosim un anumit tip de combustibil, care se numește hipergolic, care are proprietatea ca atunci când cele 2 componente ale combustibilului se întâlnesc, ele produc o explozie imediată, fără niciun fel de scânteie, ceea ce ne permite să avem o aprindere de fiecare dată când comandăm doar valvele motorului”, a mai explicat inginerul român.

Orbitarea lunii este doar un prim pas al misiunii Artemis. Următorul e să ducă oamenii pe lună cu o misiune de cercetare permanentă.

”Suntem gata să ne întoarcem spre Lună cu tot ceea ce am învățat și să construim. Și e o stație spațială lunară care se numește Lunar Gateway. Noi am livrat deja următoru modul pentru Artemis 2, este deja în Florida și este pregătit acum împreună cu capsula pentru a duce primii oameni în jurul Lunii.

Între timp, se dezvoltă sistemele necesare ale selenizării, așa s-a întâmplat și în cursul misiunilor Apollo”, a mai spus Dragoș Păun.

”Acea bază lunară va fi un pas. În prim pas, ei vor orbita Luna în mod constant, exact așa cum în acest moment există astronauți pe Stația Spațială Internațională în jurul pământului. Noi avem un fel de scut care ne protejează de radiație solară. Acest scut nu există în jurul Lunii, pentru că el este dat de câmpul magnetic al pământului și atunci a învățat cum să protejezi astronauți.

În al doilea rând, avem distanța care este foarte mare, la 400.000 de kilometri vă puteți imagina și semnalul atunci când trimitem un semnal câte lună durează 3 secunde și 3 secunde înapoi”, a mai explicat inginerul român.

Și baza spațială de pe Lună nu e destinația finală.

”Marte are niște caracteristici care sunt foarte atractive pentru viața umană, pentru colonii în viitor și este foarte important să înțelegem mai întâi cum să aducem oamenii acolo și după care să ne putem gândi la cum să dezvoltăm bazele umane. Marte este pasul final, Luna este lădița noastră cu nisip, unde putem să învățăm cum să trăim în afara pământului”, spune Dragoș Păun.

NASA plănuiește să ducă oameni pe Marte până la începutul deceniului viitor.

 

Etichete: Artemis 1
Citește mai multe din News Hour with CNN
» Citește mai multe din News Hour with CNN
TOP articole