Antena 3 CNN Emisiuni În fața națiunii Scandal cu Pilonul II de pensii. Fost ministrul al Muncii: "Toţi românii ar trebui să ştie asta"

Scandal cu Pilonul II de pensii. Fost ministrul al Muncii: "Toţi românii ar trebui să ştie asta"

Claudia Popovici
2 minute de citit Publicat la 21:27 11 Aug 2022 Modificat la 21:51 11 Aug 2022

Este scandal cu Pilonul II de pensii, după ce ministrul Muncii, Marius Budăi, a spus ieri seară la Antena 3 că "din cauza eficienței slabe de la lună la lună ne dispar bani din pilonul II şi din ceea ce am acumulat până acum". 

Mai mult, ministrul Budăi a indicat că Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) ar fi cea mai în măsură să vină cu soluţii în acest caz.

Întrebat cine se face vinovat de aceste situaţii şi ce ar trebui să înțeleagă românii din acest scandal pe Pilonul II de pensii, Dragoș Pâslaru, fost ministru al Muncii, dar și președinte al Comisiei de Muncă din Parlamentul European, a venit cu o serie de clarificări utile. 

"Pentru cei care ne urmăresc contează mai puţin dacă este de vină ANRE, ministerul Energiei, primul ministru sau UE. 

Contează coerența actului guvernamental. Şi noi vedem cum se insultă cele două partide: PNL şi PSD.

Realitatea este că acum avem nişte tensiuni fățise şi discutăm de perspectiva omului de rând care se uită şi aşteaptă de la Guvern să gestioneze statul într-un mod coerent.

Fondurile de pensii Pilonul II au prin lege obligația să investească 60% în titluri de stat.

Titlurile de stat reflectă performanța statului. Dacă statul are nişte echilibre macroeconomice, merge bine şi e administrat eficient, titlurile de stat sunt căutate.

Dacă statul are politici cu oameni care se ceartă între portofolii şi neclaritate cu ce urmează, atunci titlurile de stat sunt mai puţin valorizate.

Prin urmare, nu este vorba de ineficiența administratorilor de fond, ci de activele pe care aceştia le au în portofoliu.

"Banii nu au dispărut. Fondurile de pensii au titluri de stat"

Titlurile de stat de la începutul anului până acum au scăzut puternic, iar în ultimele săptămâni au început să se redreseze, tocmai că am venit cu perspectivele de noi infuzii, iar BNR a venit cu măsurile de politică monetară.

Deci banii nu au dispărut. Fondurile de pensii au titluri de stat la ele în cămara.

Valoarea acestor titluri este dată de piaţă. Dacă Guvernul adoptă politici bune titlurile cresc şi banii oamenilor cresc sau reapar.

Deci nu discutăm de bani pierduți faţă de suma pe care ei au cotizat-o, ci de o diminuare a câștigurilor pe care aceștia le-au obținut.

Ce este important: 

1. Nu se pune problema de naționalizare a Pilonului II de pensii, pentru că având în vedere recensământul populaţia este în scădere şi va fi o presiune din ce în ce mai mare pe Pilonul I, care presupune că trebuie să dea bani azi din ce în ce mai mulţi pensionari din nişte contribuții care sunt insuficiente.

2. Pilonul II este singura șansă de a garanta oamenilor că banii pe care îi depun acolo nu îi pierd.

Prin lege cotizația la Pilonul II este garantată, deci nu au cum vreodată să ia mai puţini bani decât cei pe care i-au pus", a explicat Dragoș Pâslaru, fost ministru al Muncii, dar și președinte al Comisiei de Muncă din Parlamentul European, în emisiunea În faţa naţiunii de la Antena 3. 

Ministrul Muncii, despre deficitul din sistemul de pensii

"Estimarea de deficit la bugetul de pensii pe anul acesta este de 12 miliarde, adică exact cât virăm către Pilonul II. Aşa s-a întâmplat anul acesta. ASF-ul trebuie să vină cu soluțiile necesare.

Noi nu suntem afectaţi în Pilonul I de virarea contribuţiei în Pilonul II. Deci pensia noastră nu este diminuată de transferul din Pilonul II.

Acum că s-au diminuat sumele de bani, vom veni cu soluţii", a spus ministrul Muncii, Marius Budăi, în emisiunea Subiectiv de la Antena 3. 

Citiți şi: Ce se schimbă la salarii şi cine îşi pierde locul de muncă | Răspunsul ministrului Marius Budăi

Citește mai multe din În fața națiunii
» Citește mai multe din În fața națiunii
TOP articole