Antena 3 CNN Life Sănătate Dragoş Damian (PRIMER): "Sunt zeci de medicamente ieftine în pericol de a fi scoase din fabricaţie"

Dragoş Damian (PRIMER): "Sunt zeci de medicamente ieftine în pericol de a fi scoase din fabricaţie"

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 16:51 07 Apr 2022 Modificat la 16:51 07 Apr 2022

Directorul executiv al PRIMER şi CEO al Terapia Cluj, Dragoş Damian, a mai precizat că există solicitări de trei ani la ministere pentru ca problemele să fie rezolvate.

Anunţul făcut de Dragoş Damian vine în contextul declaraţiilor făcute de ministrul Sănătăţii, profesorul Alexandru Rafila, şi de Adrian Câciu, ministrul Finanţelor, la Conferință Națională "Alertă în sănătate! Cum eliminăm barierele din cale accesului pacienților la medicamente”, organizată de postul de televiziune Antena 3, alături de cotidianul național Jurnalul.

"Profesorul Alexandru Rafila este primul ministru al Sănătăţii care vorbeşte public despre rolul strategic al celor circa 30 de fabrici de medicamente din România. Probabil că, dacă nu ar fi fost pandemia şi războiul, nici acum autorităţile medicale nu ar fi luat în seamă acest domeniu economic. Este un discurs opus faţă de ceea ce am auzit în ultimii cinci ani de la alţi oficiali, în funcţie şi acum la Ministerul Sănătăţii sau CNAS, care ne spuneau: dacă nu vă convine, puteţi pleca, atunci când le solicitam ajutorul.

Niciun ministru al Sănătăţii nu a călcat în fabricile de medicamente din ţară aflate în propietate privată.

Cum explică ministrul Sănătății accesul anevoios la medicamentele generice, pentru români

Ce mai trebuie ştiut, inclusiv de domnul preşedinte Nicolae Ciucă, de domnul preşedinte Marcel Ciolacu şi de domnul ministru Adrian Câciu, este că fabricile de medicamente din ţară pot produce orice medicament ieşit de sub patent, în orice formă de prezentare sau concentraţie, dacă acest lucru este solicitat. Sau că fabricile din ţară sun inspectate de cele mai prestigioase autorităţi din lume şi că e scris Made in Romania pe medicamente care ajung la pacienţi din 90 de ţări. Sau că în fabricile din ţară lucrează 5000 de specialişti de prim rang şi că echipamentele de lucru sunt tehnologie şi digitalizare de ultimă generaţie. Sau că industria farmaceutică din România ajută la crearea unui număr de peste 60.000 de joburi de orizontală şi verticală

Dar trebuie trecut de la declaraţii apreciative la acţiuni reale. Ministerul Sănătăţii trebuie să modifice urgent metodologia de calcul a preţurilor pentru că sunt zeci de medicamente ieftine în pericol de a fi scoase din fabricaţie, sunt solicitări care zac la minister şi de trei ani. Ministerul de Finanţe trebuie să schimbe taxa clawback şi să scutească de această plată companiile care fac în România investiţii în fabrici noi.

Consiliul Concurenţei trebuie să verifice blocajele de pe anumite canale comerciale, sunt jucători care nu vor să achiziţioneze medicamente fabricate în România pe motiv că 'sunt prea ieftine'.

Acestea sunt măsurile reale care trebuie luate imediat pentru ca pacienţii să aibă acces mai bun la medicamentele fabricate în România, iar sistemul sanitar să realizeze economii. PRIMER cere de ani buni introducerea măsurilor de mai sus pentru ca România să aibă o industrie farmaceutică de aceeaşi mărime ca cele din Ungaria, Polonia, Cehia sau Slovenia, ca să dăm exemple doar din estul Uniunii Europene", a declarat Dragoş Damian.

Citește mai multe din Sănătate
» Citește mai multe din Sănătate
TOP articole