Medicul susține că instabilitatea politică din România, dar și faptul că multe țări din Europa au gestionat mai bine situația epidemiologică și au mai puține cazuri grave de COVID-19 sunt motivele pentru care spitalele din țara noastră primesc puține medicamente pentru tratarea bolnavilor de COVID-19:
„Ceea ce ne îngrijorează este numărul de pacienți care au nevoie de spitalizare. Cu cât numărul de îmbolnăviri va fi mai intens, cu atât viteza acestor pacienți care vin în terapie intensivă va fi mai mare și mortalitatea va crește pentru că ele nu pot să acceseze serviciile sanitare pentru că sunt blocate pur și simplu. (...)
Au fost sincope cu aprovizionarea medicamentelor. Tocilizumabul nu există la acest moment, pentru că producătorul și-a redus foarte mult capacitatea de producție, având în vedere că evoluția pandemiei în Europa este una scăzută și, pe de altă parte, vedem din declarațiile fostului ministru al Sănătății că nu a demarat procedurile de achiziție pentru acest medicament. Este evident că această instabilitate politică din ultimele luni, care a vizat Ministerul Sănătății, a determinat sincope în aprovizionarea cu medicamente pentru tratamentul pacienților COVID-19.”
Bilanț COVID-19 din 19 octombrie 2021, în România
Grupul de Comunicare Strategică a anunţat că în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 18.863 noi cazuri de coronavirus.
Până astăzi, 19 octombrie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.486.264 de cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID – 19), dintre care 6.103 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.
1.261.267 de pacienți au fost declarați vindecați.
În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 18.863 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), dintre care 273 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.
Până astăzi, 42.616 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.