Întrebată cum ne putem da seama dacă avem de a face cu o viroza sau o gripă, răceală în această perioadă şi la ce medicamente putem apela, mai ales că farmaciile se confruntă cu o criza majoră de medicamente, dr. Simin Florescu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase "Victor Babeș", din Bucureşti a spus:
"Într-adevăr, ne confruntăm cu un număr mai mare decât cel la care ne așteptam de cazuri de gri și alte tipuri de infecții ale respiratorii, mai ales la copii. Dar, atenție, este în creștere și numărul de cazuri la adulți.
Nu putem să ne dăm seama singuri, foarte tare, dar de regulă, mai ales dacă este vorba de copii, orice febră însoțită de manifestări respiratori sau digestive ar trebui să se adreseze unui medic.
Medicul de familie ar fi primul care ar putea să îndrume după aceea, în funcție de particularitățile cazului respectiv, copilul mai departe, ori pentru spital, ori s-ar putea să stea acasă, asta o dată.
În al doilea rând, având în vedere că la noi în Spitalul "Victor Babeș" sunt foarte mulți copii cu gripă internați, eu cred că ar trebui să îndreptăm atunci asupra vaccinării antigripale, care se poate face în continuare și care ar putea să mai țină în frâu acest număr mare de cazuri.
Vaccinarea antigripală cu vaccin injectabil este recomandată de la vârsta de 6 luni încolo, deci se poate aplica copiilor fără nicio problemă", a spus dr. Simin Florescu.
Întrebată apoi de cazurile de COVID-19 şi de ce reapar aceste insuficiențe respiratorii, medicul a precizat:
"Numărul de cazuri pe insuficiență respiratorie este mai mare. Din păcate, cei care vin cu fenomene de insuficiență respiratorie sunt cei care nu au fost vaccinați și care doar au avut o trecere prin boală mai demult sau nici atât.
În rest, cei cu vaccinurile efectuate nu fac forme severe de boală, dar nu se știe niciodată. Virusul SARS-COV-2 este imprevizibil.
Putem să asistăm și la o schimbare a paternului, așa cum am mai asistat de câteva ori de-a lungul ultimilor 3 ani dar, din nou, repet, cred că atenţia trebuie îndreptată nu asupra procurării de antitermice, antiinflamatorii, antibiotice, cât asupra profilaxiei, pentru că e singura care poate să ne țină departe de niște valuri din aceste incontrolabile".
Referitor la criza medicamentelor din farmacii, dr. Simin Florescu a spus:
"Noi, în spital încercăm să ne ținem la o cotă suficientă aprovizionarea cu acest gen de medicamente simptomatice și sperăm să nu ajungem vreodată în situația în care să nu avem. Nu cred că se pune problema la modul acesta.
Într-adevăr, dacă în farmaciile circuit deschis există o problemă asta probabil că nu ține de ei, ține de distribuitori, importatori", a spus Simin Florescu, manager Spitalul "Victor Babeş", în emisiunea în faţa Naţiunii de la Antena 3 CNN.