Medicul Radu Ţincu subliniază că pandemia este în continuă accelerare, mai ales în zonele-focar unde cazurile cresc constant.
"În București, s-au implementat măsuri, trebuie să vedem dacă am obținut rezultatul scontat. Pare că rezultatele sunt slabe. Probabil că măsurile trebuie întărite, pentru că trebuie să ne uităm la capacitatea sistemului sanitar de a prelua bolnavii. Trebuie să adaptăm politicile sanitare la sistemul sanitar", a declarat dr. Radu Țincu, luni, potrivit digi24.ro.
Dr. Radu Ţincu: Soluţia, testarea extinsă
În opinia medicului ATI, restricțiile trebuie întărite în zonele care înregistrează multe cazuri de coronavirus, iar capacitatea de testare crescută, mai ales în localitățile unde se efectuează puține teste, este părerea dr. apreciază Radu Țincu, medic de terapie intensivă la Secția ATI a Spitalului Floreasca.
În aces sens, el dă exemplul Marii Britanii și al Germaniei, care au avertizat că sistemele de sănătate se pot bloca din cauza numărului prea mare de pacienți COVID-19.
Trebuie mărită capacitatea de testare
Medicul înţelege că este greu de testat întreaga populație a României (circa 20 milioane locuitori), după modelul Slovaciei (5,4 milioane), însă consideră că trebuie să creştem numărul de teste, mai ales în zonele unde se testează puțin.
"Am văzut că este o diferență mare de testare între zonele țării, sunt orașe mari unde se testează mult, iar alte localități unde se fac puține teste. Trebuie corectată rapid diferența, testarea trebuie să fie unitară", a mai afirmat dr. Țincu, precizând că numărul real de cazuri este oricum de 6-10 ori mai mare decât infectările depistate.
Restricții mai dure
Medicul pune creșterea numărului de cazuri pe seama nerespectării restricțiilor impuse. El spune că măsurile trebuie să fie mai dure și a dat exemplul altor țări.
"Probabil nu s-au respectat măsurile în zonele cu multe cazuri, de aceea a crescut numărul. Mă așteptam la măsuri mai dure", a mai arătat Radu Țincu, dând exemplul Angliei sau Germaniei.
Dr. Ţincu: România trebuie să intre în lockdown, pentru a nu ajunge în colaps
Dr. Radu Ţincu atrage atenţia că sistemul sanitar de la noi va ajunge în curând la capacitate maximă, iar în cel mult 12 zile, toate paturile de la secţiile ATI din România vor fi ocupate.
"În primul rând, nu discutăm de un lockdown naţional, nu toată România trebuie să intre în această izolare, ci trebuie să aplicăm lockdown regional, local, în zonele unde s-a depăşit rata de incidenţă şi există o transmitere accelerată. (...) Lockdownul nu trebuie să ţină cont doar de indicii pe care in vedem în fiecare zi, ci şi de capacitatea sistemului sanitar.
În acest moment, în Bucureşti s-a depăşit de mai multe ori capacitatea secţiilor de terapie intensivă, a fost necesară introducerea unor noi spitale suport COVID.
De aceea, cred că pentru zonele de focar, cu incidenţă foarte crescută, trebuie să instituim lockdown o pentru o perioadă de 10-14 zile", a explicat dr. Radu Ţincu, vineri, la Antena 3.
Ţincu (ATI): Preluarea bolnavilor COVID de toate spitalele va bloca sistemul de sănătate
Preluarea cazurilor COVID-19 de toate spitalele din ţară, aşa cum s-a vehiculat în ultimele zile, nu este o idee bună, pentru că ar distruge sistemul sanitar, atenţionează un medic ATI din Capitală, aflat în prima linie în lupta cu virusul.
"Văd că se vehiculează în spațiul public ideea distribuției pacienților cu coronavirus în celelalte spitale, văd că se pregătește o capacitate de 10% din fiecare spital pentru pacienții cu coronavirus. Consider că această politică va distruge sistemul medical printr-o contaminare masivă a spitalelor", a spus, recent, dr. Ţincu.
Noua formă de manifestare a COVID-19: "happy hypoxia"
Bolnavii infectaţi cu coronavirus se pot confrunta cu o formă a bolii mai puţin cunoscută până acum şi care arată, totodată, "parşivitatea" acestui virus, atenţionează medicul ATI Radu Ţincu, de la Spitalul Floreasca din Capitală.
Mai exact, explică medicul, sunt bolnavi de COVID care au o saturaţie mică de oxigen (până la 65%, în condițiile în care nu trebuie să scadă sub 93-94%), dar ei nu au simptome, sunt pe picioare, astfel că se simt destul de bine şi nu ajung la spital.
Apoi, brusc, aceşti bolnavi de COVID ajung în spital, intubaţi la Terapie intensivă. "Este ceea ce se numește `silent hypoxia` (hipoxia tăcută) și `happy hypoxia`. Este o hipoxie care nu-ți creează niciun fel de simptom decât în momentul în care ajungi să fii intubat. Este un prag foarte labil între momentul în care ai această saturație - pe care o suporți foarte bine - și momentul în care ajungi să fii intubat", atenţionează medicul.