Victimele, în special doamnele septuagenare erau contactate telefonic de operatorii unui call center și invitate să participe la o prezentare de produse organizate în restaurante, pensiuni sau hoteluri de lux.
Odată ajunsă la locație, escrocul și alți șapte complici ai săi manipula oamenii și făceau să creadă că oalele și tacâmurile previn apariția cancerului, dar și a altor boli. Afacerea șarlatanilor a încetat atunci când procurorii DIICOT din Cluj au intrat pe fir. Gruparea avea o bază de date de invidiat formate din tabele întregi cu numere de telefon sortate pe orașe și județe.
"Avem toxicitate în aer, avem toxicitate în sol și în ape din tot felul de emanații industriale și toate acestea se regăsesc în alimentele pe care noi le consumăm. Însă vedeți că această idee anti-cancer creează foarte mulți adepți de multe ori, oamenii sunt păcăliți și este și de înțeles pentru că se află într-o situație critică. Bolnav de cancer, fiind într-o fază avansată, ești capabil și în stare să accepți orice tratament și cei care vând astfel de iluzii, știu foarte bine cum să fabrice o poveste care să atragă.
Din păcate, acești oameni nu că au fost înșelați doar cu bani, au fost înșelați de multe ori cu evoluția bolilor, pentru că am avut pacienți care refuză să mai meargă la medic, pentru că au găsit o alternativă și folosesc această alternativă care, din păcate, nu face decât să ducă la progresul bolii respective.
Să fim foarte prudenți. Astfel de reclame sunt peste tot. Să știți că în lumea științifică cancerul încă nu se poate vindeca putem să ameliorăm și să încetinim evoluția lui, însă la acest moment, vindecarea în perspectiva unei forme avansate de cancer este imposibilă.
De aceea cred că cel mai bine este să întrebăm medicul și avem posibilitatea în România, inclusiv în sistemul de stat, conform legislației, pentru a doua opinie dacă nu îl credem pe oncologul pe care l-am vizitat prima oară", a declarat medicul Radu Țincu.
De ce trebuie să ne ferim pentru a preveni cancerul
"Factorul care favorizează apariția cancerului esofagian sau gastric este folosirea pesticidelor. Pesticidele mimează hormonii corpului nostru și s-a dovedit faptul că cei care sunt expuși la pesticide vor dezvolta cancere ale acelor organe care sunt reglate hormonal.
Cancerul de sân, cancerul de prostată, cancerul testicular, cancerul ovarian sunt cancere care sunt mediate de expunerea la pesticide. De aceea este foarte important ca statul să reducă limitele de expunere ale pesticidelor în toată Uniunea Europeană.
Eu cred că limita este în primul rând să nu le amestecăm între ele. Acestea este o mare eroare, pentru că în urma amestecului se eliberează tot felul de produși secundari. Unii dintre ei, în urma reacției chimice și am avut pacienți care au ajuns la spital, după ce au combinat detartrant cu clor și au inhalat acei vapori extrem de toxici care au produs arsuri la nivelul căilor aeriene.
Cred că nu trebuie să exagerăm cu acele substanțe extrem de detartrante, caustice, corozive, pentru că ele sunt extrem de nocive și, de asemenea, cele care sunt extrem de parfumate. Acele parfumuri nu fac decât să stimuleze sistemul nostru imunitar și în special sistemul imunitar al copiilor.
Ne mirăm de ce foarte mulți din copii sunt alergici, pentru că îi expunem încă din perioada copilăriei mici la tot felul de astfel de alergeni, atât alergenii alimentari, coloranții din alimente sunt un factor care declanșează reacțiile alergice, dar și acești coloranți ambientali, în special cei care au miros.
Ați văzut că detergenții pentru copii și produsele de îngrijire nu au parfum tocmai pentru că s-a dovedit că acele particule parfumate nu fac decât să crească incidența alergiilor cutanate sau respiratorii", a precizat medicu Radu Țincu.