Întrebată dacă există riscul unui dezastru umanitar în Fâşia Gaza, în contextul în care localnicii nu vor sau nu vor avea posibilitatea să evacueze zona, dr. Lillian Frost, profesor asistent la prestigioasa universitate americană Virginia Tech și autor a mai multor proiecte de cercetare despre situația palestinienilor, a spus:
"Ne confruntăm cu o catastrofă umanitară în Fâşia Gaza. Estimările ONU indică că loviturile israeliene au avariat şi au distrus 40% dintre toate unitățile de locuit, multe școli, moschei, biserici și spitale care au fost de asemenea lovite. Nu există destulă mâncare și destul apă.
Spitalele sunt gata de prăbușire, iar Gaza este lipsită de electricitate. Cimitirele sunt pline și autoritățile depozitează corpurile în camioane de înghețată.
1,4 milioane de oameni au fost strămutați în Fâșie, iar jumătate dintre aceștia află la adăpost în zone suprapopulate ale ONU. Nu au unde să se ducă în Gaza aceşti civili, mai ales că loviturile aeriene nu s-au limitat la nordul Gazei, ci s-au lovit și părți din sud și zone despre care se spunea în broșuri că sunt sigure.
Condițiile sunt îngrozitoare în Gaza și au ajuns la niveluri catastrofale
Mai mult decât atât, mulți palestinieni, cum ar fi pacienții care sunt în condiție instabilă, bebelușii prematuri și persoane vârstnice, nu pot pleca. Să mai arătăm și faptul că dezastrul deja existent a făcut ca problemele de astea să devină și mai grave.
ONU a avertizat în 2018 că nu se va putea trăi în Gaza până în 2020, din cauza infrastructurii limitate și a accesului limitat la apă potabilă, lucru care este foarte greu de obținut din cauza blocadei stricte impusă de Israel.
Condițiile sunt îngrozitoare în Gaza și au ajuns la niveluri catastrofale din cauza blocadei și loviturilor care continuă", a spus dr. Lillian Frost.
Conflictul israeliano-palestinian poate înceta numai cu soluţii politice
Întrebată ce soluţii vede pe termen scurt, dar şi lung, mai ales pentru copii din Gaza, care în urma acestui conflict sunt condamnați la o viaţă nesigură, Frost a spus:
"Soluția trebuie să fie una politică. Statele Unite, Israelul și statele arabe trebuie să simtă că palestinienii sunt niște parteneri esențiali și nu un obstacol sau un element care îi împiedică pentru negocierea unui acord.
Absența unui stat palestinian sau a autodeterminării palestiniene și limitele impuse drepturilor palestinienilor care nu au un stat și care sunt ocupanți se află în centrul acestui conflict.
Conflictul se poate termina doar după ce se tratează aceste probleme politice. Mai mult decât atât, datele din barometrul arab, adunate în timp, demonstrează că loviturile armate israeliene și asediile în Fâşia Gaza nu au făcut decât să crească sprijinul pentru Hamas.
Ultimul sondaj făcut chiar înainte de atacurile din 7 octombrie ale Hamas arată că 67% dintre cei din Gaza nu au deloc încredere sau au foarte puțină încredere în guvern și autoritățile Hamas. Pe lângă asta, 73% din cei din Gaza favorizează un acord pașnic pentru a pune capăt conflictului israeliano-palestinian.
Acesta nu este doar ca o logică pentru a merge mai departe, ci și ceea preferă cei mai mulţi în urma acestui război", a mai spus dr. Frost.
Motivul pentru care ţările arabe nu vor să primească refugiaţi palestinieni
"Această ezitare reflectă faptul că de multe ori în trecut, atunci când palestinienii au trebuit să plece din cauza atacurilor israeliene de pe tărâmul lor, cele două state vecine arabe nu le-au permis să se întoarcă.
Cam 70% din populația din Gaza este deja refugiată din războaiele anterioare, care nu s-au mai putut întoarce acasă. State ca Iordania și Egiptul nu vor să mai existe o purificare etnică în teritoriile palestiniene, având în vedere condițiile economice foarte grele din regiune și numărul uriaș de refugiați care trăiesc deja în statele vecine, inclusiv cei din Siria, Irak, Sudan și Iemen.
Pe lângă milioane de refugiați palestinieni din conflictele anterioare, Iordania, Egiptul și Libanul nu au resurse pentru a oferi servicii suficiente unui nou val de refugiați palestinieni.
Fără un angajament credibil din partea Israelului pentru a asigura întoarcerea sigură a refugiaților și un sprijin internațional umanitar substanțial, ar fi greu ca statele vecine să accepte mai mulți refugiați", a spus dr. Lillian Frost, profesor asistent la prestigioasa universitate americană Virginia Tech și autor a mai multor proiecte de cercetare despre situația palestinienilor, la Antena 3 CNN.