Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Dr. Cătălin Apostolescu explică diferenţa dintre hepatita misterioasă şi boala Wilson: "Ne aşteptăm la asta în viitorul apropiat"

Dr. Cătălin Apostolescu explică diferenţa dintre hepatita misterioasă şi boala Wilson: "Ne aşteptăm la asta în viitorul apropiat"

Dr. Cătălin Apostolescu, medic infecționist şi manager al Institutului de Boli Infecțioase "Matei Balş" din Bucureşti, a explicat care este diferența dintre hepatita misterioasă şi boala Wilson şi la ce să ne așteptăm în perioada următoare.

de Claudia Popovici    |   

În cursul zilei de azi fetița în vârstă de 5 ani cu hepatită severă a fost transferată la Institutul Clinic Fundeni, unde va fi efectuat în perioada imediat următoare transplantul hepatic.

Fetița este în stare gravă, dar stabilă, specifică pacienților cu insuficiență hepatică, având și alte comorbidități.

Între timp a fost stabilită și cauza hepatitei severe, care este boala Wilson, o tulburare genetică care provoacă stocarea excesivă a cuprului în organism.

Întrebat care este diferența dintre hepatita misterioasă şi boala Wilson, dr. Cătălin Apostolescu, medic infecționist şi manager al Institutului de Boli Infecțioase "Matei Balş" din Bucureşti, a precizat: 

"În primul rând boala Wilson este o afecțiune genetică, caracterizată prin deficitul unei enzime care acționează la nivelul ficatului, pe când această aşa zisă noua hepatită este deocamdată sub faza de alertă.

Prin urmare OMS a emis un mesaj către medici să fie atenți, pentru că eram obișnuiți cu hepatitele produse de virusurile primordiale notate cu majuscule de la A la E.

Dar nu trebuie uitat că există o serie de virusuri secundare hepatitice: herpes virusurile, adenovirusurile, virusul rujeolic, virusul varicelii.

Practic, toate virusurile pot afecta ficatul într-un grad mai mic sau mai mare.

Este adevărat că la o mare parte din cazurile cu hepatită aşa zisă misterioasă a fost identificat adenovirus. La o parte din ele a fost identificată şi asocierea cu SARS-CoV-2. 

Prin urmare, în momentul de faţă ne aflam într-o situaţie epidemiologică de alertă, nu de îngrijorare", a explicat dr. Cătălin Apostolescu, medic infecționist.

Părinţii trebuie să fie atenți la simptome

"În momentul în care copilul prezintă nişte simptome gastro-intestinale şi dacă începe şi se îngălbenește sau începe să aibă urina colorată ca berea brună atunci trebuie obligatoriu să se prezinte la medic.

Alerta pe care o avem în aceste zile este justificată prin faptul că timp de doi ani de zile datorită măsurilor de precauție pe care le-am luat împotriva SARS-CoV-2 o groază de alte virusuri au avut circulația blocată.

Acum când virusul SARS şi-a redus incidența, celelalte virusuri încep să-şi reia activitatea.

Prin urmare, nu mai e nimic surprinzător că încep să apară foarte multe viroze sau alte afectări date de virusuri cum ar fi hepatită, miocardită sau chiar encefalită. Ne așteptam la asta într-un viitor apropiat", a mai precizat dr. Cătălin Apostolescu, medic infecționist şi manager al Institutului de Boli Infecțioase "Matei Balş" din Bucureşti la News Hour with CNN de la Antena 3. 

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile