Antena 3 CNN Life Dr. Bilic: Să fim mai atenți când cheltuim banii. Nu cred să fie o afacere mai profitabilă ca aceasta. Cumpărăm apă care, de multe ori, provine...

Dr. Bilic: Să fim mai atenți când cheltuim banii. Nu cred să fie o afacere mai profitabilă ca aceasta. Cumpărăm apă care, de multe ori, provine...

Milena Niță
2 minute de citit Publicat la 11:20 05 Oct 2020 Modificat la 11:20 05 Oct 2020

Specialistul spune că totul este marketing şi am putea să bem apa de la robinet decât să "cheltuim banii pe o apă îmbuteliată care, de multe ori, provine tot de la robinet".

"Munții noștri aur poartă, noi cerșim din poartă în poartă...

Dr. Bilic: Nu cred să existe o afacere mai simplă și mai profitabilă decât cea a apei îmbuteliate

Dacă ar fi să fac o parafrază la poezia lui Octavian Goga, aș spune "munții noștri apă poartă, dar noi o vrem mineralizată!". Nu cred să existe o afacere mai simplă și mai profitabilă decât cea a apei îmbuteliate: iei un bun natural și gratuit, îl pui într-o sticlă și îl vinzi cu un preț înzecit mai mare. Iar asta e varianta banală, pentru că există și varianta de fițe, în care apa e purificată, mineralizată sau, mai știu eu, cu foiță de aur. Ce n-ar face industria alimentară ca să ne hrănească iluziile legate de sănătate.

Când ai norocul să te naști la baza munților Carpați, din care țâșnește apa de izvor pe toate drumurile, doar comoditatea poate fi explicația pentru care cheltuim pe apă îmbuteliată.

În țări precum Franța, Anglia sau Grecia este obligatoriu să primești în restaurante o carafă cu apă de la robinet, gratuită bineînțeles. 
La noi să bei apă îmbuteliată este un semn de bunăstare, trebuie să fii inconștient să mai bei apă de la chiuvetă. Cât ar fi de fericiți bieții indieni sau africani să aibă apa noastră, în câte țări subdezvoltate apa potabilă este un lux și cât suntem noi de nerecunoscători pentru bogățiile naturale ale pământului pe care trăim.

Bilic: Constat cu tristețe că şi oamenii de la munte îşi cară apa de la supermarket, de o calitate îndoielnică

Eu sunt născută la Câmpina, pe Valea Prahovei și a Doftanei, și de câte ori merg la țară profit de apa de la robinet, rece și gustoasă, direct din barajul de la Paltinu. 

Constat însă cu surprindere și tristețe că inclusiv oamenii de la sate sau din orașele de munte au început să-și care apa de la supermarket, îmbuteliată în bidoane de plastic și de o calitate îndoielnică. De ce preferăm să cheltuim bani pentru un bun care ne curge gratuit la robinet?

Nu zic că de mâine trebuie să desființăm apa îmbuteliată, însă mi se par inutile toate formele de apă așa-zis "superioare", care nu au în spate decât un ambalaj frumos și o campanie de marketing susținută. 

Dr. Mihaela Bilic: Să fim mai atenți când dăm banii pe o apă îmbuteliată care, de multe ori, provine tot de la robinet

Și mi-aș dori să fim mai atenți atunci când cheltuim banii pe o apă îmbuteliată care, de multe ori, provine tot de la robinet. Cât despre minerale, ele sunt prezente în mod natural în orice apă, nu avem nevoie să fie adăugate chimic, cu un preț pe măsură.

Apa nu trebuie să fie pură din punct de vedere microbiologic, pentru că atunci e moartă și se numește apă distilată. Nici exagerat de alcalină nu trebuie să fie, pentru că atunci dereglează echilibrul acido-bazic al corpului. 

Secole la rând apa a fost principalul mijloc de transmitere al bolilor, însă în Europa zilelor noastre nu realizăm ce privilegiu este să ai apă de calitate, gratuită. Și atâta vreme cât nu vedeți vreun avertisment cum că apa nu ar fi potabilă, profitați - o mare parte din populația globului nu beneficiază de acest lux", a scris medicul Mihaela Bilic, pe pagina de Facebook.
 

Citește mai multe din Life
» Citește mai multe din Life
TOP articole