Antena 3 CNN Emisiuni Sfat de sănătate Dr. Andrei Baciu despre cum ne protejeză vaccinurile actuale împotriva variantei Delta

Dr. Andrei Baciu despre cum ne protejeză vaccinurile actuale împotriva variantei Delta

Andreea Cigolea
2 minute de citit Publicat la 09:37 14 Iul 2021 Modificat la 09:37 14 Iul 2021

 Au fost cazuri in care se vorbea despre faptul ca cei vaccinati cu Johnson&Johnson ar trebui sa faca o a doua doza cu Pfizer sau Moderna ca sa fie protejati de noile tulpini. S-a vorbit şi de administrarea unei a treia doze suplimetare pentru a prelungi imunitatea celor vaccinaţi deja cu două doze. Secretarul de stat Andreio Baciu susţine că în primul rând "este bine să ne informăm corect şi complet".

"Sunt câteva chestiuni distincte. În primul rând, eventualitatea creării unei doze suplimentare este luată în calcul pentru una din două situaţii. Pe de o parte dacă imunitatea dată de vaccin se atenuează în timp şi atunci pentru a prelungi impactul răspunsului imunitar se ia în considerarea administrarea unei a treia doze. Dar acest lucru este în momentul de faţă doar o alterativă teoretică, pentru că datele pe care le avem spun că imunitatea persistă suficient de mult în timp încât să nu fie nevoie de o doză suplimentară", afirmă dr. Andrei Baciu la ”Sfat de Sănătate cu Andreea Cigolea”.

Cât de eficiente sunt serurile Pfizer şi Moderna împotriva variantei Delta

Pe datele pe care le avem în momentul de faţă, împotriva acestei tulpini Delta, vaccinurile existente sunt eficiente. Probabil că nu au aceeaşi eficienţă pe care o au împotriva varianti iniţiale, clasice.

E foarte dificil de spus cât de eficiente sunt, pentru asta e nevoie de studii ştiinţifice. Sunt două elemente – faptul că există o protecţie şi vaccinurile sunt eficiente împotriva acestei noi tulpini, dar se pare că există o protecţie uşor diminuată faţă de protecţia împotriva formelor clasice.

Oricum ar fi, aicea trebuie să ne uităm la două tipuri de efecte. În primul rând, efectul la nivel personal – fiecare dinte noi avem un beneficiu prin faptul că ne vaccinăm, ne protejează de dezvoltarea unei forme de boală. Dar există şi beneficiul colectiv, comunitar, în sensul că dacă avem o imunitate colectivă suficient de mare, de 60-70 %, indiferent de tulpina circulantă riscul de a ne infecta scade foarte mult.

Vaccinurile cu ARN mesager, mult mai eficiente

Cu privire la faptul că alte ţări utilizează o doză suplimentară de vaccin, dr. Andrei Baciu spune că avem de a face cu politici de sănătate publică distincte şi strategii de vaccinare diferite. În cazul Marii Britanii, strategia lor a depins de două elemente principale. Faptul că au avut la începutul o situaţie epidemiologică mult mai dificilă decât cea cu care ne-am confruntat în România.

Se consideră la nivel internaţional şi acesată vaccinare încrucişată, după ce te-ai vaccinat cu un anumit tip de vaccin, ulterior te vaccinezi cu un vaccin realizat cu o tehnologie diferită. Inclusiv la nivel european se ia în considerare acest aspect, pentru că vaccinurile cu ARN mesager au o particularitate în adaptarea la noi tulpini.

 

Etichete: Andrei Baciu
Citește mai multe din Sfat de sănătate
» Citește mai multe din Sfat de sănătate
TOP articole