Antena 3 CNN Actualitate Dr. Horia Roşianu, medicul care l-a operat pe Florin Piersic, detalii exclusive despre marele actor: "Este un pacient extrem de atent şi corect"

Dr. Horia Roşianu, medicul care l-a operat pe Florin Piersic, detalii exclusive despre marele actor: "Este un pacient extrem de atent şi corect"

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 23:10 08 Mai 2024 Modificat la 23:14 08 Mai 2024

Marele actor Florin Piersic  este supravegheat în permanență de o echipă multidisciplinară ortopedică şi cardiologică şi tratat la Spitalul Matei Balş din Bucureşti pentru infecția cu stafilococ.

Cardiologul Horia Roşianu, medicul care l-a operat pe actorul Florin Piersic, a oferit detalii din momentul internării marelui actor şi starea în care a fost externat pentru transferul la Bucureşti. 

"Starea domnului Florin Piersic în momentul în care a plecat de la noi din spital era o stare bună, nici vorbă de intubat, nici vorbă de susținere vitală sau alte lucruri. El a fost spitalizat la noi în institut, într-un salon de terapie intensivă, tocmai datorită faptului că acolo era foarte bine îngrijit și mai bine izolat, adică protejat de riscul de a primi alte infecții sau alte probleme și de a-și oferi un confort de discreție suplimentară, așa cum și-a dorit și domnia sa, și familia.

Deci starea este una mai bună din punct de vedere clinic, cel puțin mai bună față de momentul în care a fost preluat la noi în Institutul Inimii.

Deci, ca să facem foarte, pe scurt așa, un istoric al necazului care s-a abătut asupra domniei sale este starea infecțioasă. Greu de spus exact care a fost partea de intrare sau care nu. Important este că a ajuns într-o stare septicemică, deci o infecție generalizată în organism, și de acolo s-au constituit practic două focare secundare de infecție proteza de la genunchi și cele două sonde ale stimulatorului cardiac, care de asemenea sunt material protetic din inimă.

Cardiologul Horia Roşianu: "Maestrul nu este total stimulo-dependent"

Protezele, se știe, nu se pot apăra în fața unei agresiuni bacteriene și mai mult, se și sustrag din biofilmele microbiene care se creează, se sustrag tratamentului antibiotic, astfel încât trebuie să încerci cumva să scapi de aceste focare secundare de infecție. Asta am făcut la Cluj, la asta ne pricepem. La inimă i-am extras, i-am de scos simulatorul și i-am extras cele două sonde infectate, practic scăpând în acest moment de un focar secundar de infecție.

Sigur că am putut face această procedură datorită faptului că, din fericire, maestrul nu este total stimulo-dependent, deci nu depinde de stimulator în totalitate, deci poate liniști trăi săptămâni de-a rândul sigur cu supraveghere a ritmului cardiac chiar și fără suportul stimulatorului.

Poate că-i prea pretențios termenul personal sau termenul curant, dar eu sunt medicul care de 15 ani mă ocup de partea cardiacă a domnului Florin Piersic. Eu i-am implantat în urmă cu 15 ani simulatorul cardiac și în urmă cu 5 ani, pentru că niciun stimulator n-are o baterie atât de puternică să reziste atât de mult, l-am schimbat, deci maestrul era deja la al doilea stimulator cardiac, montat, evident, pe aceleași sonde inițiale, care sonde pot rămâne în organismul omului 30-40 sau mai mulți de ani, sigur, dacă nu întâmplă necazuri să se infecteze sau să se fractureze.

Cardiologul Horia Roşianu, despre actorul Florin Piersic: "Este un pacient extrem de atent şi corect"

De-a lungul perioadei, l-am urmărit cel puțin o dată pe an. Trebuie să vă spun că este un pacient extrem de atent, extrem de corect, extrem de pedant, care vine periodic la control și care respectă indicațiile medicale și care s-a preocupat în permanență de starea de sănătate. Și iar în permanență simulatorul a funcționat bine la parametrii, să-i spunem de securitate. Tot procentul de stimulare a fost relativ redus, 10-15% din timp", a spus la Antena 3 CNN, Horia Roşianu, cardiolog Institutul Inimii din Cluj, medicul care l-a operat pe actorul Florin Piersic.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole