Antena 3 CNN Life Sănătate Dr. Adrian Marinescu, recomandări pentru ca varianta Delta COVID-19 să nu strice concediile în Europa

Dr. Adrian Marinescu, recomandări pentru ca varianta Delta COVID-19 să nu strice concediile în Europa

Claudia Popovici
2 minute de citit Publicat la 16:55 28 Iun 2021 Modificat la 17:00 28 Iun 2021

Potrivit Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (EDC), ridicarea măsurilor restrictive în Europa ar putea duce la o „creștere rapidă și semnificativă a numărului de cazuri noi în toate grupurile de vârstă, cu un risc asociat de spitalizare și moarte mai ridicat”.

Adrian Marinescu, director medical Institutul "Victor Babeş" Bucureşti recomandă prudenţă şi informare continuă. 

„Aş încerca să vin cu o variantă echilibrată. M-aş gândi aici la lucrurile care trebuie să fie prudente pentru că întradevăr riscul ca varianta Delta să devină predominantă există.

Ar trebui să fim atenți și la acestă variantă. Ceea ce putem face, în plan concret, e să fim atenți acolo unde mergem, că în Europa lucrurile pot fi mai ușor cuantificate și monitorizate. Oricum semnalele vor veni, nu se va întâmpla peste noapte.

Mi-aş pune problema în felul următor, ne-am planificat vacanțele iau  în calcul ce apare la nivel de date. Nu aş schimba aceste lucruri pentru că spuneam că va veni predominantă dar nu de la o zi la alta.

Și varianta din Marea Britanie a venit la un interval de două luni, două luni și jumătate din momentul identificării. Deci probabil dacă vom vedea în intervalul care urmează că o să crească numărul de infectări și prin secvențiere o să vedem că este vorba de varianta Delta atunci sigur că vom lua niște măsuri, dar le vor lua pas cu pas", a spus medicul Adrian Marinescu la Antena 3. 

Varianta Delta, originară din India, a fost declarată „îngrijorătoare” de Organizația Mondială a Sănătății și s-a răspândit deja în peste 60 de țări din toată lumea. Se estimează că este cu între 40% și 60% mai transmisibilă decât varianta Alfa, detectată inițial în sud-estul Angliei, cunoscută anterior drept varianta britanică.

În Europa, această versiune a virusului reprezintă 11% din cazurile din Marea Britanie, dar doar 2% din cele din România (22 de cazuri din aproape 1.000 de secvențieri).

Însă 2% e și numărul cazurilor din Portugalia, iar acolo deja se pune problema reintroducerii unor restricții, după o creștere înregistrată în Lisabona.

Cel mai bun mod pentru ca noul coronavirus să atingă „capacitate de vârf”, au scris Topol și Burioni, este să devină mai contagioasă. Dacă variantă se răspândește deja rapid, nu va exista o nevoie urgentă pentru ca această să păcălească sistemul imunitar al corpului. Pur și simplu, varianta poate sări de la o persoană la alta.

De asemenea, este posibil ca două variante separate, spre exemplu Delta și Alpha, să-și combine mutațiile pentru a produce o tulpină mult mai infecțioasă. Astfel, o descendență complet nouă o va înlocui pe Delta și va deveni dominantă, potrivit Science Alert. 

Citește mai multe din Sănătate
» Citește mai multe din Sănătate
TOP articole