Antena 3 CNN Externe Dovada că Vladimir Putin folosește în Ucraina "tehnica Anaconda". Ce presupune aceasta și ce pericol îi paște pe ucraineni

Dovada că Vladimir Putin folosește în Ucraina "tehnica Anaconda". Ce presupune aceasta și ce pericol îi paște pe ucraineni

Gabriel Dano
6 minute de citit Publicat la 21:02 23 Mar 2022 Modificat la 21:02 23 Mar 2022

La aproape o lună de zile de la declanșarea războiului, Vladimir Putin nu a reușit să facă Ucraina să capituleze, lucru care i-a făcut pe unii analiști militari să se întrebe dacă nu cumva liderul de la Kremlin nu ar desfășura „tehnica Anaconda”.

Dr. Chris Tuck, expert în conflicte de securitate, a explicat această strategie la postul Sky. Tehnica „Anaconda” se referă la încercuirea și punerea sub presiune a principalelor orașe, a punctelor de rezistență din Ucraina. Atacarea bazelor militare, a punctelor unde este stocată muniția și proviziile de alimente ar putea „sufoca” populația, iar Vladimir Putin speră că astfel, „moralul ucrainenilor se va prăbuși”, susține Dr. Tuck.

„Continui să prelungești conflictul, încercuiești cât de multe orașe poți, pui presiune pe ele și obții maximul din tot ceea ce poți. Literalmente, încerci să arăți ucrainenilor că a continua războiul le va aduce pagube (…) Cred că aceasta este strategia pe care o abordează în acest moment (n.r. – Putin). Te-ai uita mei degrabă că acest conflict va continua pentru o perioadă destul de lungă de timp”, a declarat Chris Tuck, pentru sursa citată.

Război în Ucraina | Primarul Kievului anunță un nou atac asupra orașului

Război în Ucraina, ziua 28. 264 de civili au fost uciși în capitala ucraineană de la începutul invaziei rusești, afirmă primarul orașului Kiev. Se duc lupte în zona Liutizh, un sat situat la aproximativ 30 de kilometri nord de Kiev.

Este a 28-a zi de război în Ucraina și rușii nu par să dea înapoi. Bombardamentele continuă în punctele cheie ale Ucrainei. 

Cele mai importante evenimente ale zilei:

  • Trimiterea unor trupe de menţinere a păcii în Ucraina ar putea duce la o confruntare între NATO şi Rusia, transmite Kremlinul
  • Un colonel rus, ucis în războiul din Ucraina. Este al 15-lea militar rus de rang înalt pierdut în luptă
  • Soldații ruși au distrus laboratorul de la Cernobîl
  • SUA și NATO estimează că Belarus s-ar putea alătura "în curând" Rusiei în războiul din Ucraina
  • Rusia a afirmat că va folosi armele nucleare doar dacă existența sa este amenințată, afirmă purtătorul de cuvânt al Kremlinului

Update 23 martie, ora 20:35 - Ambasadorul Franţei la ONU a acuzat miercuri Rusia de comiterea unui "masacru" în Ucraina, relatează dpa.

"Oraşele Kiev, Mariupol şi Nikolaev, ca atât de multe altele, sunt asediate şi supuse unui tir nemilos cu obuze de armata rusă. Este un masacru şi ce-i mai rău încă urmează să vină", a declarat ambasadorul francez la ONU.

Update 23 martie, ora 20:15 - Suedia va trimite 5.000 de arme antitanc suplimentare Ucrainei pentru a o susţine în contextul invaziei ruse, a anunţat guvernul de la Stockholm.

Update 23 martie, ora 19:35 - Trupurile soldaților ruși uciși stau cu sutele în camioane frigorifice, în Ucraina. Corespondent CNN: ”Oficialii spun că fac teste ADN pe cadavrele ruseşti” 

Drumul spre frontul din Ucraina e presărat cu multe cruci. Soldaţii căzuţi în lupta pentru patrie sunt înmormântaţi creştineşte, unde se poate. În cimitire, reporterii CNN au filmat imagini care dau fiori. Gropi goale, proaspăt săpate, stau mărturie a faptului că războiul nu se va termina în curând. Tot ei au surprins şi cealaltă faţă a războiului. Camioane frigorifice uriaşe, pline cu trupurile "uitate" ale soldaţilor ruşi.

Update 23 martie, ora 19:25 - Invazia Ucrainei de către Rusia ar putea declanșa o criză alimentară în Orientul Mijlociu și Africa de Nord

Invazia Ucrainei de către Rusia ar putea declanșa o criză alimentară în Orientul Mijlociu și Africa de Nord, deoarece țările care depind de importurile de grâu din Ucraina și Rusia se confruntă cu deficite, a declarat miercuri secretarul general al Națiunilor Unite, António Guterres.

Update 23 martie, ora 19:10 - Mesajul lui Vitali Klitschko, primarul Kievului, către ruşi: "Plecaţi din ţara noastră, plecaţi acasă!"

''Mesajul nostru către ruşi: plecaţi din ţara noastră, plecaţi acasă! Nu ştim cât de mult timp va dura (...), ar putea să ţină mult'' acest război, a spus primarul Klitschko.

Update 23 martie, ora 18:30 - Miniștrii Sănătății din G7 condamnă atacurile asupra unităților de sănătate din Ucraina

Update 23 martie, ora 17:00 - Volodimir Zelenski, discurs puternic în Parlamentul Franței: ”Știti cel mai bine ce este libertatea, egalitatea, fraternitatea”

Update 23 martie, ora 16:00 - Joe Biden: utilizarea armelor chimice în Ucraina este o ”adevărată amenințare”

Update 23 martie, ora 15:30 -  Jens Stoltenberg: "Cerem Moscovei să înceteze amenințările nucleare. Vom face tot posibilul pentru a evita un război nuclear"

Update 23 martie, ora 15:00 - Surse multiple arată că forțele ucrainene au preluat controlul în Irpin, localitate vitală din nord-vestul Kievului.

Consiliul local al orașului Bucha, aflat la nord-vest de Kiev, anunță că trupele ucrainene le-au înconjurat pe cele rusești poziționate în zona Irpin – Bucha – Hostomel. Informațiile furnizate de oficialii ucraineni nu pot fi confirmate momentan din surse independente.

Update 23 martie, ora 14:00 - Decizia de a trimite trupe de menținere a păcii NATO în Ucraina ar avea ca rezultat o ciocnire directă între forțele alianței și armata rusă, a declarat astăzi ministrul rus de Externe Serghei Lavrov.

”Omologilii noștri polonezi au spus deja că va avea loc un summit NATO și că ar trebui luată o decizie de a trimite trupe de menținere a păcii acolo. Sper că vor înțelege despre ce este vorba. Ar urma o ciocnire directă între forțele ruse și cele ale NATO, care, așa cum a spus toată lumea de-a lungul timpului, nu trebuie să aibă loc niciodată în principiu”.

Update 23 martie, ora 13:00 - Continuă negocierile cu Rusia, dar sunt foarte dificile. Uneori chiar scandaloase, a spus, în cel mai recent mesaj video, preşedintele ucrainean.

Volodimir Zelenski şi-a exprimat recunoştinţa faţă de ţările occidentale care s-au arătat dispuse să medieze discuţiile de pace între Ucraina şi Rusia.

Zelenski i-a îndemnat pe militarii ucraineni sa fie curajosi, să nu obosească şi să se gândească la odihnă doar după ce obţin victoria.

Update 23 martie, ora 12:00 - Rusia ar dori să vadă Statele Unite ale Americii o țară puternică și inteligentă, mai degrabă decât un refugiu pentru cei afectați de demență, transmite Kremlinul.

”În timp ce instituțiile americane vor ca Rusia să se prăbușească, Rusia vrea să vadă SUA o țară puternică și inteligentă, mai degrabă decât un refugiu pentru cei care alunecă treptat în senilitate”, a declarat șeful adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei și fostul președinte Dmitri Medvedev prin intermediul agenției de presă rusă de stat TASS.

Update 23 martie, ora 11:00 - Armata lui Vladimir Putin a pierdut un alt comandant. Este al 15-lea lider militar important al lui Putin ucis, în timp ce invazia Ucrainei se îndreaptă spre a doua lună.

Colonelul Alexei Sharov a devenit cel mai recent militar rus de rang înalt care a murit în războiul din Ucraina. Invazia le-a dus rușilor cea mai mare pierdere de cadre militare de rang înalt de la al Doilea Război Mondial. Moartea sa a fost anunțată marți de forțele armate ucrainene pe rețelele de socializare.

Update 23 martie, ora 10:00 - Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, va participa, prin videoconferință, la summitul special al NATO de săptămâna aceasta, pentru a discuta despre invazia rusă, a declarat purtătorul său de cuvânt.

”Președintele Zelenski este invitat să se adreseze summitului NATO prin intermediul unei videoconferițe", a declarat marți un oficial NATO. "Acesta va fi o oportunitate pentru liderii aliați de a auzi direct de la președintele Zelenski despre situația dificilă cu care se confruntă poporul Ucrainei din cauza agresiunii Rusiei"

Update 23 martie, ora 08:00 - Trupele rusești care ocupă centrala nucleară de la Cernobîl au "jefuit și distrus" un laborator de la fața locului, susțin oficialii ucraineni.

Rușii ar fi deteriorat laboratorul analitic central - care procesează o mulțime de deșeuri radioactive susține Agenția de Stat a Ucrainei pentru gestionarea zonei de excludere.

Într-o postare pe o rețea socială, agenția de stat a precizat că laboratorul avea "probe și eșantioane de radionuclizi foarte activi, care astăzi se află în mâinile inamicului".

Război în Ucraina 22 martie 2022 | Oraşe întregi sunt devastate de bombardamente. Rusia loveşte fără încetare

Război în Ucraina 21 martie 2022 | Kiev, Mariupol şi Harkov luptă. Zelenski: "Ucraina nu va accepta niciun ultimatum din partea Rusiei"

Război în Ucraina 20 martie 2022 | 56 de morți după ce trupele ruse au bombardat un cămin de bătrâni. Zelenski: "Eșecul negocierilor cu Rusia ar putea însemna un al treilea război mondial"

Război în Ucraina 19 martie 2022 | Stare de asediu în Zaporojie, oraşul cu cea mai mare centrală nucleară din Europa. Ruşii pun la cale un nou atac

Război în Ucraina 18 martie 2022 | Lupte cu tancuri și mitraliere în Mariupol. Toată lumea se ascunde în buncăre 

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole