Inspectorii din cadrul ISU Neamț au verificat, vineri, mai mulți operatori economici care organizează evenimente de Revelion.
Sunt vizate unități de alimentație publică, care organizează petreceri de Revelion, pentru identificarea şi înlăturarea potenţialelor cauze generatoare de situații de urgență.
În acest context, două spații din comunele Borlești și Zănești au fost închise de inspectorii din cadrul ISU Neamț, fiind descoperite mai multe nereguli.
De asemenea, cele două locații au fost amendate cu 30.000 de lei.
Citește și: Documentul care arată cum ar fi fost patronul de la Ferma Dacilor protejat de inspectori de la ISU Prahova
"În consecință, pentru încălcarea prevederilor Art. 19, lit. c) din Legea nr. 307/12.06.2006, cu modificările ulterioare, coroborat cu Art.3, alin. 2, lit. a) din HGR nr. 915/3.11.2015, a fost aplicată, pentru ambii agenți economici, o sancțiune contravențională cu amendă în cuantum de 30.000 lei și sancțiunea complementară de oprire a funcționării și de sigilare a spațiilor respective, până la obținerea autorizației de securitate la incendiu”, a transmis ISU Neamț.
Potrivit instituției, oprirea funcționării sau utilizării construcțiilor se face doar pentru construcțiile din categoriile comerț, cultură sau turism care se regăsesc în situațiile prevăzute de articolele 2 și 3 din HGR 915/2015.
"Facem precizarea că inexistența autorizației de securitate la incendiu nu conduce în mod automat la oprirea funcționării, acest lucru făcându-se doar atunci când se încalcă grav cerința de securitate la incendiu în condițiile criteriilor stabilite în HGR 915/2015”, precizează pompierii din Neamț.
Controalele pompierilor continuă și astăzi, 30 decembrie, dar și mâine, potrivit Mediafax.
Controale ale inspectorilor ISU în Argeș
Doar în această săptămână, inspectorii de prevenire ai ISU Argeș, au desfășurat 8 de acțiuni de control și 7 activități de informare preventivă.
În cadrul acestor controale, s-au verificat respectarea măsurilor cu rol de securitate la incendiu în ceea ce privește siguranța utilizatorilor, exploatarea instalațiilor cu rol de securitate la incendiu, menținerea practicabilă a căilor de evacuare în caz de incendiu la parametrii proiectați, exploatarea în siguranță a instalațiilor utilitare aferente construcțiilor respective (încălzire, electrice, ventilație).
În urma acestor acțiuni au fost constatate 22 de deficiențe, inspectorii de prevenire aplicând 22 de sancțiuni, cuantumul total al amenzilor fiind de 38.000 lei.