Antena 3 CNN Externe Mapamond Două femei care căutau de mâncare au fost ucise de un fermier și date la porci

Două femei care căutau de mâncare au fost ucise de un fermier și date la porci

de Mihai Paul    |   

Cazul a două femei de culoare care ar fi fost împușcate și date la porci de către un fermier alb și doi dintre lucrătorii săi a provocat indignare în Africa de Sud.

Maria Makgato, în vârstă de 45 de ani, și Lucia Ndlovu, în vârstă de 34 de ani, ar fi căutat mâncare la ferma de lângă Polokwane, în provincia Limpopo din nordul Africii de Sud, în august, când au fost împușcate, conform BBC.

Cadavrele lor ar fi fost apoi date porcilor într-o încercare evidentă de a se debarasa de probe.

O instanță urmează să decidă dacă acordă cauțiune proprietarului fermei, Zachariah Johannes Olivier, 60 de ani, și angajaților săi Adrian de Wet, 19 ani, și William Musora, 50 de ani, înainte de procesul lor pentru crimă.

Celor trei bărbați nu li s-a cerut încă să pledeze în fața instanței, ceea ce se va întâmpla când procesul va începe la o dată ulterioară.

La audierile anterioare, protestatarii au manifestat în fața instanței cerând ca suspecților să le fie refuzată cauțiunea.

Fratele doamnei Makgato, Walter Mathole, a declarat pentru BBC că incidentul a exacerbat și mai mult tensiunile rasiale dintre negri și albi în Africa de Sud.

Aceasta este deosebit de răspândită în zonele rurale ale țării, în ciuda încheierii sistemului rasist de apartheid în urmă cu 30 de ani.

Cei trei bărbați aflați în fața instanței din Polokwane sunt, de asemenea, acuzați de tentativă de omor pentru că au tras asupra soțului doamnei Ndlovu, care se afla cu femeile la fermă, precum și de deținere a unei arme de foc fără licență.

Mabutho Ncube a supraviețuit calvarului din seara zilei de sâmbătă, 17 august - s-a târât și a reușit să cheme un medic pentru ajutor.

El spune că a raportat incidentul la poliție, iar ofițerii au găsit corpurile în descompunere ale soției sale și ale doamnei Makgato în cocina de porci câteva zile mai târziu.

Dl Mathole a declarat că a fost împreună cu ofițerii și a văzut o priveliște oribilă în incinta porcilor: corpul surorii sale, care fusese parțial mâncat de animale.

Grupul ar fi mers la fermă în căutare de hrană comestibilă din loturile de produse recent expirate sau care urmau să expire. Acestea erau uneori lăsate la fermă și date porcilor.

Familia doamnei Makgato se declară devastată de moartea acesteia - în special cei patru fii ai săi, cu vârste cuprinse între 22 și cinci ani.

„Mama mea a avut o moarte dureroasă, a fost o mamă iubitoare care a făcut totul pentru noi. Nu ne lipsea nimic din cauza ei”, a declarat cu lacrimi în ochi Ranti Makgato, cel mai mare dintre fiii ei, pentru BBC.

„Cred că voi dormi mai bine noaptea dacă presupușilor ucigași li se va refuza cauțiunea”, a adăugat el.

Partidul de opoziție Economic Freedom Fighters (EFF) a declarat că ferma ar trebui să fie închisă.

„EFF nu poate sta cu mâinile în sân în timp ce produsele de la această fermă continuă să fie vândute, deoarece reprezintă un pericol pentru consumatori”, a declarat acesta după găsirea cadavrelor.

Comisia sud-africană pentru drepturile omului a condamnat crimele și a făcut apel la dialoguri împotriva rasismului între comunitățile afectate.

Grupurile care reprezintă fermierii, care sunt adesea albi, afirmă că aceștia se simt atacați într-o țară cu o rată ridicată a criminalității - deși nu există nicio dovadă că fermierii sunt mai expuși riscului decât oricine altcineva.

Recent, au avut loc alte două incidente care au sporit tensiunea rasială.

În provincia estică Mpumalanga, un fermier și agentul său de pază au fost arestați în august pentru presupusa ucidere a doi bărbați la o fermă din Laersdrift, lângă orășelul Middleburg.

Se presupune că cei doi bărbați, ale căror corpuri au fost arse de nerecunoscut, au fost acuzați de furtul de oi.

Acuzații rămân în arest în timp ce cenușa este supusă unei analize ADN.

Audierea pe cauțiune a lui Christoffel Stoman, din Lutzville, provincia Western Cape, este în curs.



Subiecte în articol: Africa de Sud apartheid
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile