Antena 3 CNN Externe Două avioane de vânătoare Rafale s-au ciocnit în zbor, în Franța

Două avioane de vânătoare Rafale s-au ciocnit în zbor, în Franța

de Adrian Iclozan    |   

Un incident aviatic în care au fost implicate două avioane Rafale ale armatei franceze a avut loc miercuri, în estul Franţei, relatează Agerpres, care citează AFP.

Cele două aparate proveneau de la baza aeriană Saint-Dizier și au intrat în coliziune în timpul zborului, a precizat un purtător de cuvânt al forțelor aeriene franceze.

Pilotul unuia dintre aparate a reuşit să se catapulteze şi este nevătămat.

Instructorul de zbor şi elevul-pilot din celălalt avion sunt daţi dispăruţi, a adăugat acest oficial.

Ministrul francez al Apărării, Sébastien Lecornu, a scris, la rândul său, pe platforma X că unul dintre piloți a scăpat cu viață din incident.

Armata franceză a menționat că toţi piloţii implicaţi sunt francezi. Este o precizare venită în contextul în care mai mulți piloţi ucraineni sunt în prezent instruiţi în Franţa.

Piloţii ucraineni sunt instruiţi la baza Cazaux, în sud-vestul țării, şi numai pe avioane de antrenament şi atac Alpha Jet.

Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat în luna iunie că țara sa va livra Ucrainei avioane de luptă Mirage 2000-5 şi va pregăti piloții ucraineni pentru operarea acestor aparate.

Avioanele Rafale, fabricate de compania Dassault, sunt cele mai moderne din dotarea forțelor aeriene franceze și pot executa misiuni de apărare aeriană, recunoaștere sau bombardament.

În versiunea pentru marina militară, ele pot decola de pe portavioane.

Aparatele Rafale fac parte din forța de descurajare nucleară a Franței.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile