Antena 3 CNN Externe Două arestări în dosarul de spionaj din Parlamentul Republicii Moldova. Șeful Direcției Juridice este anchetat pentru ”trădare”

Două arestări în dosarul de spionaj din Parlamentul Republicii Moldova. Șeful Direcției Juridice este anchetat pentru ”trădare”

1 minut de citit Publicat la 18:56 31 Iul 2024 Modificat la 18:59 31 Iul 2024

Un responsabil din parlamentul Republicii Moldova şi un poliţist de frontieră, bănuiţi de trădare de patrie şi complot împotriva Republicii Moldova, au fost reţinuţi la Chişinău, a confirmat miercuri Procuratura pentru combaterea crimei organizate şi cauze speciale (PCCOCS), care a precizat că aceştia au colaborat cu angajatul unei ambasade străine în Republica Moldova, informează NewsMaker, Radio Chişinău şi Deschide.md.

Potrivit surselor NewsMaker, ar fi vorba de un angajat al ambasadei Federaţiei Ruse în Republica Moldova. De asemenea, Deschide.md relevă, tot pe surse, că acesta ar fi ofiţer al serviciilor speciale ruse.

Cele două persoane reţinute sunt şeful Direcţiei Juridice a parlamentului, Ion Creangă, şi un poliţist de frontieră, ei fiind suspectaţi de spionaj în favoarea Federaţiei Ruse.

Conform PCCOCS, faptele au avut loc începând din anul 2023, informează Agerpres.

Astfel, Creangă este bănuit de trădare de patrie, după ce ar fi cules şi livrat angajatului ambasadei informaţii pentru a fi folosite în dauna intereselor Republicii Moldova.

Poliţistul de frontieră este bănuit de complot împotriva Republicii Moldova. Acesta a acţionat în scopul obţinerii unor beneficii personale, menţinând contacte cu angajatul ambasadei, în vederea culegerii şi transmiterii de informaţii pentru a fi folosite în dauna intereselor Republicii Moldova.

PCCOCS a efectuat acţiuni procesual penale, în urma cărora cei doi au fost reţinuţi pentru 72 de ore, în scopul continuării obiective a investigaţiilor.

Într-o primă reacţie, ambasada Rusiei la Chişinău susţine că adevăratul context al informaţiilor vehiculate în prezent despre presupusele "activităţi de spionaj" ale diplomaţilor ruşi pare să fie legat de procesele electorale care au loc în Republica Moldova şi de încercările unor forţe de a utiliza "problema spionajului" în lupta electorală, conform portalului Omniapress.

Anterior, media de peste Prut au relatat despre o descindere şi percheziţii efectuate de forţele operative ale Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS), împreună cu reprezentanţi ai PCCOCS, în parlamentul Republicii Moldova, într-un dosar de spionaj în beneficiul Rusiei.

Alegerile prezidenţiale la termen în Republica Moldova sunt preconizate să aibă loc la 20 octombrie, împreună cu un referendum privind aderarea ţării la Uniunea Europeană, la iniţiativa preşedintei în exerciţiu, Maia Sandu. 

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole