Înainte de 1989 a fost citită la Radio Europa Liberă așa zisa "Scrisoare a celor șase". Șase nume din Partidul Comunist Român care îi atrăgeau atenția lui Nicolae Ceaușescu că nu e bine ce se întâmplă în România.
Istoricul și scriitorul Alex Mihai Stoenescu a explicat, în direct la Antena 3 CNN, cum a fost de fapt concepută această scrisoare și de unde a pornit directiva înlăturării lui Nicolae Ceaușescu.
Citește și: Dovada supremă: Revoluția din 1989, pregătită de ruși din timp
"Inițiatorul unei astfel de acțiuni, a unei scrisori a fost Gheorghe Apostol. Acesta a avut o întâlnire cu un reprezentant al Ambasadei Sovietice undeva pe lângă Grădina Zoologică, întâlnire care a fost înregistrată de Securitate.
Cu această ocazie Apostol a primit instrucțiuni ca membri de partid, foștii legaliști, foști membri de vârf ai partidului să inițieze un protest împotriva lui Ceaușescu și al regimului Ceaușescu. Apostol a încercat să încropească un text foarte slab, l-a contactat pe Silviu Brucan care a spus că trebuie scris ceva mult mai serios care să atingă cadrele partidului ca acestea să reacționeze", a precizat istoricul.
Silviu Brucan a lăsat acest document în Statele Unite, după ce chiar Nicolae Ceaușescu îi dăduse voie să plece în America, pentru a face o operație. Scopul acestei scrisori în Statele Unite ale Americii a fost, de fapt, pentru a fi citită la Radio Europa Liberă în momentul în care Silviu Brucan dădea semnalul de la București că trebuie dată publicității.
Mihail Gorbaciov a fost de acord cu preluarea puterii de către Ion Iliescu
După întoarcerea lui Silviu Brucan din SUA acesta s-a întâlnit la Moscova cu Mihail Gorbaciov cu care a avut o discuție ce includea înlăturarea lui Nicolae Ceaușescu de la putere, pentru ca planul Perestroika să poată fi pus în acțiune în România.
"Discuția a atins câteva puncte esențiale pentru înțelegerea evenimentelor. Primul a fost că se așteaptă o soluție politică pentru a-l înlătura pe Nicolae Ceaușescu. Al doilea a fost ca liderul care să îl succeadă pe Nicolae Ceaușescu să fie Ion Iliescu. Al treilea punct a fost ce se întâmplă dacă conducerea partidului nu reacționează", a precizat Alex Mihai Stoenescu.
După ce Silviu Brucan s-a întors din URSS a dat semnalul ca "Scrisoarea celor șase" să fie dată publicității la Radio Europa Liberă.