Oamenii de afaceri Claudiu Florică, Dinu Pescariu şi Calin Tatomir, trimişi în judecată în dosarul licenţelor Microsoft, pot părăsi ţara, magistraţii instanţei supreme admiţând cererile formulate de aceştia cu privire la modificarea conţinutului controlului judiciar. Decizia e definitivă.
"Admite cererile formulate de inculpaţii Florică Claudiu Ionuţ, Pescariu Dinu Mihail şi Tatomir Călin cu privire la conţinutul măsurii preventive a controlului judiciar. Constată că obligaţia de a nu părăsi ţara din conţinutul măsurii controlului judiciar în ceea ce îi priveşte pe aceştia a fost menţinută succesiv, până la data de 30.11.2018, inclusiv. Constată că obligaţia de a nu părăsi ţara a fost înlăturată din conţinutul măsurii controlului judiciar prin încheierea din data de 20.11.2018, începând cu data de 1.12.2018", se arată în minuta deciziei din 4 decembrie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care este defintivă.
DNA a dispus, în septembrie 2017, trimiterea în judecată a fostul ministru Gabriel Sandu, a fostului şef al Microsoft România Călin Tatomir şi a oamenilor de afaceri Claudiu Florică şi Dinu Pescariu în dosarul Microsoft. Aceştia sunt acuzaţi că au prejudiciat statul cu peste 51 de milioane de euro.„În condiţiile în care, în luna aprilie 2009 expira contractul comercial privind închirierea de licenţe Microsoft nr. 0115RO/15.04.2004, inculpatul Sandu Gabriel, în calitate de ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, cu încălcarea dispoziţiilor legale şi la instigarea inculpaţilor Florică Claudiu Ionuţ şi Pescariu Dinu Mihail, a depus diligenţele necesare pentru încheierea unui nou contract de închiriere software”, a arătat DNA la acea vreme.
Acest lucru nu se putea realiza decât prin organizarea unei licitaţii publice în condiţiile OUG 34/2006 privind achiziţiile publice, au mai precizat procurorii.
Potrivit DNA, în acest context, Pescariu şi Florică, în calitate de reprezentanţi în fapt/drept ai societăţii D.Con.Net AG, pentru a fi favorizaţi în câştigarea licitaţiei publice, prin intermediul unui om de afaceri, au luat legătura cu ministrul de la acea vreme, Gabriel Sandu, căruia i-au şi plătit în acest scop suma de 2.196.035 euro (pentru aceste fapte, prin Sentinţa nr. 258/24.03.2016 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia Penală, în dosarul nr. 1191/1/2015, au fost condamnaţi Cocoş Dorin şi Sandu Gabriel pentru trafic de influenţă).
„În urma înţelegerii avute de Pescariu Dinu Mihail şi Florică Claudiu Ionuţ cu ministrul Sandu Gabriel, acesta din urmă a aprobat documentaţia de atribuire aferentă procedurii de licitaţie deschisă, iniţiată pentru „Achiziţionarea dreptului de utilizare de produse software prin închiriere cu opţiune de cumpărare". Documentaţia care a stat la baza licitaţiei (referat de necesitate şi caiet de sarcini) conţinea condiţii restrictive nejustificate de participare la licitaţia organizată de către MCSI, fiind favorizată în acest mod D.Con-Net AG, în calitate de lider al unei asocieri din pare făcea parte şi firma Dim Soft SRL”, a mai precizat sursa menţionată.