Antena 3 CNN Actualitate Cum a ajuns Traian Băsescu să fie anchetat de un om pe care l-a promovat

Cum a ajuns Traian Băsescu să fie anchetat de un om pe care l-a promovat

2 minute de citit Publicat la 15:21 08 Feb 2016 Modificat la 15:21 08 Feb 2016
Dosarele lui Traian Băsescu ajung pe mâna lui Codruţ Olaru. Este vorba despre fostul şef al DIICOT, numit în funcţie chiar de Traian Băsescu, la propunerea Monicăi Macovei. 

Decizia vine după ce, Procurorul General interimar al României, Bogdan Licu, a emis un ordin prin care renunţă la coordonarea dosarelor Parchetului General
 
Totuși, el nu renunţă la funcţie, ci se va ocupa în continuare de partea administrativă. Acesta l-a delegat pe adjunctul său, Codruţ Olaru, să se ocupe de dosare. Olaru a condus DIICOT ani de zile.
 
Olaru ar trebui să se ocupe acum acuzaţiile la adresa fostului preşedinte: şase anchete în care este acuzat de furt, spălare de bani, semnarea unor retrocedări ilegale şi şantaj. 
 
Cariera de justiţiar a lui Codruţ Olaru a început în 1996, când a fost numit procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bacău. În 2000 a ajuns chiar şeful acestei unităţi, iar doi ani mai târziu a fost promovat procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău. 
 
În 2003 s-a transferat în cadrul Biroului Teritorial Bacău al DIICOT. În anul 2006, în mandatul Monicăi Macovei, a fost numit procuror şef al Serviciului Teritorial Bacău al DIICOT. Recunoaşterea calităţilor lui a culminat cu numirea, de către Traian Băsescu, la şefia DIICOT, în 2007. 
 
Numirea a fost făcută la propunerea ministrului Justiţiei de la acea vreme, Monica Macovei şi în urma unei preselecţii organizate de procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi. 
 
Nici Kovesi, nici Macovei şi nici Băsescu nu au văzut vreo problemă în faptul că, în cei zece ani de carieră, Codruţ Olaru a fost acuzat în repetate rânduri, atât de subalterni, cât şi de superiori, de fapte de corupţie. Mai exact, de abuz în serviciu, trafic de influenţă sau favorizarea infractorului. 
 
Olaru a fost acuzat că în anul 2001, ar fi încercat să-l determine pe prim-procurorul adjunct Gabriela Burcă să-i scape de starea de arest pe membrii unei reţele care a falsificat 15.000 de cupoane agricole şi 29.500 de timbre de marcaj utilizate de mafia alcoolului din Moldova. Prejudiciul ridicat era de peste 2 milioane de euro.
 
Mai târziu, în calitate de procuror şef al DIICOT, ar fi ascuns stenogramele discuţiei dintre generalul Constantin Degeratu, consilier pe probleme de apărare a lui Traian Băsescu şi inculpatul arestat Omar Hayssam. Documentele vizau două dosare strict secrete, de importanţă deosebită, referitoare la Omar Hayssam şi la traficantul internaţional de arme, Viktor Bout.
 
Tot în 2009, Olaru a fost acuzat de fostul procuror şef adjunct al DIICOT, Angela Ciurea, că i-a cerut, alături de Kovesi, „să lase mai moale" ancheta în dosarul privatizărilor strategice. 
 
Codruţ Olaru a mai fost implicat într-un accident de vânătoare, în care fostul primar al municipiului Bacău, Dumitru Sechelariu, era să fie împuşcat. De asemenea, a produs un accident de circulaţie cu maşina Parchetului General, însă incidentul a fost rapid trecut cu vederea. 
 

CARIERA FULMINANTĂ A LUI CODRUŢ OLARU

- 1996-1999: procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bacău
- 2000-2002: prim-procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bacău
- 2002-2003: procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău
- 2003-2006: procuror DIICOT Bacău
- 2006-2007: procuror-şef DIICOT Bacău
- 2007-2013: procuror-şef DIICOT 
Sursa: Ministerul Public
 
ACUZAŢII LA ADRESA LUI OLARU
 
2001 - ar fi încercat să influenţeze un procuror să elibereze o reţea de evazionişti
2009 - ar fi ascuns stenogramele discuţiei dintre generalul Constantin Degeratu şi inculpatul arestat Omar Hayssam
2009 - i-ar fi cerut unui procuror, alături de Kovesi, „să lase mai moale" ancheta în dosarul privatizărilor strategice 

Dosarele în care este cercetat Traian Băsescu
 
Citiți și Procurorul General interimar nu vrea să coordoneze dosare. Codruț Olaru se va ocupa de dosarele Parchetului Genaral
 

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole