Antena 3 CNN Actualitate Dosar penal în cazul azilului groazei din Tunari, unde 11 vârstnici cu dizabilitaţi au fost ascunşi de autorităţi

Dosar penal în cazul azilului groazei din Tunari, unde 11 vârstnici cu dizabilitaţi au fost ascunşi de autorităţi

Cristi Popovici
3 minute de citit Publicat la 16:40 11 Iul 2023 Modificat la 17:08 11 Iul 2023

Reamintim că, ieri seara, mai mulți pacienți dintr-un centru din municipiul București au fost găsiți luni noaptea într-un imobil în construcție din Tunari, relocați pentru a nu fi găsiți de autorități.

Alarma a fost dată reprezentanților mass-media (Observator-Antena 1) de către un aparținător care a mers să-și caute copilul la unul dintre aceste cămine ale groazei.

În momentul în care nu şi-a mai găsit copilul, aparținătorul a alertat presa şi poliţia. Mai mult, vecinii din zonă au sesizat mișcare în clădirile aflate în construcţie și au anunţat la rândul lor poliția.

La această oră, polițiștii fac cercetări pentru lipsire de libertate și loviri, dar și alte violențe. Între timp, unii dintre vârstnici au fost mutați la un hotel din Snagov, în timp ce alții au fost preluați de aparținători.

"Căminele Groazei și din județul Ilfov așa ar putea fi denumite cele două clădiri improprii, unde stăteau cele 11 persoane vârstnice care au fost aduse de cel puțin o săptămâna de la un alt azil din Bucureşti. 

Din păcate, Prefectura Județului Ilfov are o comunicare extrem de defectuoasă, cel puțin până în acest moment. Până la această oră nu știm absolut nimic ce se întâmplă cu patronul, spre exemplu, al acestui centru unde au fost cazați vârstnicii, ce se întâmplă cu celelalte autorități care ar fi trebuit să știe ce se întâmplă aici, Direcțiile de Asistență Socială și tot felul de autorități care ar fi trebuit să aibă evidențe ale acestor persoane. Știm doar că ele au fost ținute aici, în aceste clădiri aflate în construcție, fără apă, fără curent, condiții de ev mediu, unde stăteau acești oameni de cel puțin o săptămână.

Citeşte şi: Autoritățile știau încă de la începutul anului de atrocitățile din Căminele Groazei! Avem dovezile

Și pentru că poliția a deschis aceste dosare penale pentru loviri și alte violențe, înseamnă că agenții au auzit povești de la oamenii aceștia, mărturii cum că ei ar fi fost bătuți de personalul de îngrijitorii de aici. Sunt și informații pe care rudele, aparținătorii lor ni le-au spus, însă neoficial.

Le este teamă să vorbească oficial, pentru că bătrânii vor ajunge mai departe în alte centre de plasament și se tem pentru siguranța lor. Se tem cumva să nu se răzbune pe ei din cauza declarațiilor pe care le-ar putea da în fața presei. Așteptăm informațiile acestea oficiale pentru că sunt foarte importante.

Vedem ce se întâmplă în întreaga țară cu foarte multe centre, cămine din acestea, care ar fi trebuit să fie de protecție pentru persoanele vârstnice și pentru cei care au dizabilități, însă sunt transformate unele dintre ele în adevărate centre ale groazei, cu condiții inumane de locuit și cu patroni care, cel puțin până acum, nu răspund pentru ceea ce au făcut. Cei de aici au pe numele lor dosar penal inclusiv pentru sechestrare de persoane. Consideră polițiștii că oamenii au fost aduși ilegal sau ținuți ilegal în aceste clădiri insalubre și cum spuneam, pentru loviri și alte violențe", a spus Cristi Popovici, reporter Antena 3 CNN.

Citeşte şi: "I-au trimis să îi ascundă!". Raed Arafat, despre bătrânii bolnavi ascunşi într-o casă în construcţie din Tunari

Reacția Prefecturii judeţului Ilfov cu privire la persoanele vârstnice găsite în localitatea Tunari

"În urma evenimentului din data de 11.07.2023, ca urmare a numeroaselor solicitări din partea mass-media, Instituția Prefectului – Județull Ilfov precizează:

În cursul serii de 10 iulie 2023, polițiștii de la Inspectoratul de Poliție Județean  Ilfov au fost sesizați cu privire la faptul că un număr de aproximativ 10 persoane,  beneficiari ai unui centru de persoane cu nevoi speciale de pe raza teritorială a județului Ilfov, sunt cazați într-un centru improvizat aflat în  localitatea Tunari.

Aceștia s-au deplasat la centrul mai sus menționat, confirmând sesizarea primită, și au solicitat de îndată colegilor de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Bucureşti-Ilfov, precum și colegilor de la Serviciul de Ambulață București-Ilfov, sprijin în vederea evaluării din punt de vedere medical a persoanelor identificate la fața locului.

Echipele prezente în respectiva locație au constatat existența a 11 persoane care nu beneficiau de condiții care să permită îngrijirea lor corectă potrivit normelor în vigoare, având în vedere faptul că erau cazați într-o construcție nefinalizată, care nu era echipată cu toate dotările necesare unui centru pentru persoane cu nevoi speciale.

Menționăm că niciuna dintre cele 11 persoane nu a avut nevoie de spitalizare. Transferul celor 11 persoane a fost o prioritate pentru reprezentanții Instituției Prefectului – Județul Ilfov, astfel încât, la scurt timp de la finalizarea intervenției, aceștia au fost cazați  la un centru pentru persoane vârstnice, în prezent fiind evaluați medical cu ajutorul echipelor din subordinea Ministerului sănătății", transmite într-un comunicat de presă Prefectura Judeţului Ilfov.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole