La doi ani de la pandemia de COVID 19, se înmulţesc procesele pentru neglijenţă. După cazul din Franţa, în urma căruia un bărbat a reuşit să obţină condamnarea statului deoarece nu a fost lăsat să-şi vadă tatăl muribund în carantină, o româncă a deschis o acţiune penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 din București.
Dorina-Ecaterina Florea, cere să i se facă dreptate pentru moartea soţului său, Marian Florea şi pentru ascunderea de informaţii despre starea acestuia din momentul în care a fost preluat de la domiciliu şi până la anunţarea decesului.
În plângerea formulată de către avocatul femeii se cere tragerea la răspundere a Spitalului Clinic de Urgență Sfântul Ioan București, Spitalului Clinic de Urgență "Bagdasar Arseni" București şi a personalului medical din cadrul celor două unităţi medicale pentru ucidere din culpă, abuz în serviciu, lăsarea fără ajutor a unei persoane aflate în dificultate şi profanare de cadavre sau morminte.
Victima a fost plimbată de la un spital la altul
Coşmarul Dorinei Florea a început pe data de 1 mai 2020, când a apelat serviciul de urgenţă 112 şi a solicitat o ambulanță deoarece soțul său, Marian Florea acuza o dispnee puternică. Medicul sosit la domiciliul soților Florea i-a efectuat o serie de teste, i-a efectuat o electrocardiogramă și i-a verificat valorile glicemiei, temperaturii corporale, tensiunii arteriale, saturației de oxigen și ulterior i-a montat o branulă pe mâna stângă prin care i-a administrat două flacoane de hidrocortizon și i-a pus mască de oxigen.
După acest control amănunţit, situaţia a revenit la normal dar medicul a întrebat-o pe Dorina Florea dacă îl poate transporta la Spitalul Universitar de Urgență București. La auzul acestei întrebări, Marian Florea a refuzat categoric, aşa că au chemat o a doua ambulanță.
Pacientului i s-a verificat din nou starea de sănătate și medicii au constatat că totul era în regulă, însă acesta acuza că nu primește suficient aer şi au decis transportarea la spital. Din păcate, când a aflat că urmează a fi întins pe targă, având în vedere că suferea de parapareză și se afla în scaun cu rotile, Marian Florea a suferit un atac de panică.
De abia o a treia ambulanță a reuşit să plece cu el la Spitalul Clinic de Urgență "Bagdasar Arseni". Acesta a fost momentul când Dorina Florea l-a văzut pentru ultima dată pe soţul său deoarece după plecarea ambulanţei nimeni nu a mai lau legătura cu niciun membru al familiei.
După zeci de ore de aşteptare, femeia a decis să meargă, a doua zi la Spitalul Clinic de Urgență "Bagdasar Arseni". După ce în primă fază nu i s-a permis accesul în spital, la aproape 30 de minute au fost anunțați că pacientul fusese transferat la Spitalul Clinic de Urgență Sfântul Ioan București.
După lungi insistențe și rugăminți disperate, familiei i s-a permis accesul la biroul de internări. Acolo, altă surpriză. Marian Florea apărea ca fiind "externat" de la ora 10:16. Dar după acest şoc a venit unul şi mai mare. Dorinei Florea i s-a comunicat că soţul său a decedat pe secţia ATI a Spitalului Clinic de Urgență Sfântul Ioan București după ce a suferit un stop cardio-respirator.
Bărbatul a fost o rudă îndepărtată a avocatului Gheorghe Piperea
Avocatul Ghoerghe Piperea a vorbit, în direct la Antena 3 CNN, despre acest caz. "Din nefericire acest dosar are patru ani. Din câte am înțeles de la colegii mei, în octombrie 2023, în sfârșit s-a dispus o expertiză ceea ce înseamnă că în sfârșit a fost luat în serios acest dosar. Domnul acela este o rudă mai îndepărtată de-a mea, dintr-o localitate vecină cu localitatea mea natală.
M-a iritat, m-a enervat, m-a impresionat foarte tare povestea acestui om și greșelile care au fost făcute în lanț acolo care s-a terminat cu punerea acestui om în formol. L-au pus în saci și în felul acesta a fost înmormântat", a spus avocatul.
Certificatul medico-legal a arătat că bărbatul nu a avut niciodată COVID-19
El a precizat că după moartea bărbatul s-a emis un certificat medico-legal din care a rezultat că acesta nu a avut, de fapt, niciodată COVID.
"La data de 5 mai, la patru zile de la deces, despre care soția, familia nici măcar nu a știut decât a doua zi, s-a emis un certificat din care rezultă că omul acela nu a avut COVID niciodată. A fost declarat ca fiind decedat de COVID sau măcar caz suspect de COVID.
Iată ce s-a putut întâmpla și iată cum reacționează sistemul nostru judiciar, atât de lent încât îți vine pur și simplu să abandonezi. Niciodată să nu abandonezi o astfel de luptă. Aici nici nu mai este vorba despre chestiuni de daune sau despăgubire, ci este vorba despre principii. Dacă noi lăsăm lucrurile ăstea să se întâmple sau să se pună praful peste ele, nu există nici o îndoială că se vor mai întâmpla", a precizat Gheorghe Piperea.
Avocatul a afirmat că oamenii de rând ai țării vor fi tratați similar în cazul în care va apărea o altă pandemie.
"Vor mai apărea pandemii, crize, și oamenii obișnuiți vor fi tratați în halul acesta. După câte observați este vorba despre o problemă extrem de gravă și emoțională a poporului român care a văzut că cei dragi lor au fost înmormântați în saci de plastic. Noi impunem acolo inclusiv o problemă de profanare de cadavre. Ceea ce s-a întâmplat acolo a fost absolut îngrozitor. A întors cu fundul în sus tot ce știam despre caracterul sacru al ritualului prin care te desparți de niște oameni dragi", a spus Gheorghe Piperea.