Antena 3 CNN Actualitate Dorin Cocoș, afacere de miliarde cu spitalele din România. Cu cât a umflat afaceristul prețul analizelor medicale făcute de români

Dorin Cocoș, afacere de miliarde cu spitalele din România. Cu cât a umflat afaceristul prețul analizelor medicale făcute de români

2 minute de citit Publicat la 11:52 07 Iul 2016 Modificat la 11:52 07 Iul 2016

85 milioane euro în 9 ani. Atât au încasat firmele lui Dorin Cocoș pentru reactivi de teste medicale, vânduți spitalelor de stat. Numai într-o singură zi, firmele lui Cocoș au obținut contracte în valoare totală de 18 milioane de euro, Prețurile au fost umflate cu 300%, iar 500.000 euro au ajuns direct în buzunarele lui Alin Cocoș, fiul omului de afaceri. scrie riseproject.ro.

Operațiunile bancare au intrat în atenția Oficiului pentru Combaterea Spălării Banilor. RISE Project a obținut documentele care descriu circuitele financiare.

Reactivii de laborator sunt substanțe utilizate în majoritatea analizelor medicale, unele dintre acestea fiind extrem de uzuale. Reactivul se amestecă cu proba biologică recoltată de la pacient și ajută aparatul să determine, spre exemplu, nivelul de colesterol sau glicemie din sânge.

În perioada 2007-2009, spitalele din România au cumpărat reactivi de laborator de la Dorin Cocoș, fostul soț al Elenei Udrea și de la partenerii acestuia. Împreună, au format un cartel, au monopolizat furnizările și au dictat prețurile.

Banii au venit de la stat, prin intermediul spitalelor. Iar spitalele, în special cele din București, au încheiat cu trei dintre firmele grupării Cocoș contracte publice în valoare totală de 85 de milioane de euro.

Au existat și situații, spun surse din Institutul Matei Balș, în care reactivii au lipsit efectiv din laboratorele de analiză. Sau n-au fost de calitate. În special cei  folosiți în teste scumpe.

9 iunie 2012 a fost  ziua în care Institutul Matei Balș aproape că și-a golit bugetul de achiziții prin doar trei licitatii organizate acolo. 18 milioane de euro dintr-un foc. Institutul avea în acel an un buget de 20,2 milioane euro pentru bunuri și servicii .

Afacerea a trecut neobservată, în umbra unui scandal național: USL pregătea a doua suspendare a președintelui Băsescu.

Institutul condus de către Adrian Streinu-Cercel a cumpărat atunci, prin trei contracte distincte, reactivi de laborator. Streinu-Cercel era în acel moment șeful institutului, dar și secretar de stat la Sănătate, ceea ce i-a adus o decizie de incompatibilitate din partea ANI.

“De achiziții se ocupă departamentul de achiziții. Eu nu știu prea multe despre asta. La mine contractele ajung doar la semnat. Noi avem analize foarte scumpe, unele costă chiar și 360 de euro. Valoarea contractele pentru mine este total nesemnificativă”, a declarat directorul Streinu-Cercel pentru RISE Project.
Institutul a dirijat contractele spre trei companii care duc la un singur personaj: Dorin Cocoș.  

Firmele câștigătoare, Meditest Global 2002, Imuno Diagnostika și Spectrum Magnamed, au fost investigate ulterior de Oficiul Național pentru Prevenirea și Combaterea Spălării  Banilor (ONPCSB), iar inspectorii au stabilit că beneficiarul final al celor 18 milioane de euro a fost omul de afaceri Dorin Cocoș.

La vedere, societățile erau controlate de rudele lui Cocoș, adică de sora și cumnatul lui. Într-una singură, Cocoș a fost acționar direct la un moment dat: Meditest Global 2002.

Directorul Institutului Matei Balș, Adrian Streinu-Cercel, spune acum că habar n-avea că firmele sunt ale lui Cocoș și că n-a vorbit cu acesta vreodată despre cele trei contracte.

Contactat de RISE, Dorin Cocoș nu comentează: “Nu dau nici un fel de interviu, vedeți-vă de treabă”. Cocoș a fost trimis în judecată în două dosare majore de corupție. A fost deja condamnat pe fond la 2 ani de închisoare cu executare în cazul licențelor Microsoft.

Continuarea, pe RISEproject.ro.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole