Dorin Chirtoacă a anunţat vineri - într-o conferinţă de presă - că îşi dă demisia din funcţia de primar general al municipiului Chişinău în semn de protest şi a cerut organizarea de alegeri anticipate, informează Radio Chişinău şi Deschide.md.
Chirtoacă a subliniat că renunţă la mandat în semn de protest faţă de actuala guvernare, care ar controla de fapt acţiunile Silviei Radu care îndeplineşte în prezent funcţia de primar interimar.
'Eu sunt legat de mâini şi de picioare de dictarura de astăzi. Cei de la PD (Partidul Democrat, la putere) nu-şi doresc alegeri anticipate în municipiul Chişinău pentru că vor s-o păstreze în funcţie pe Silvia Radu până în 2019. Ea este primarul PD şi PSRM" (Partidul Socialiştilor), a afirmat Dorin Chirtoacă, suspendat din funcşie de anul trecut.
Potrivit lui, alegerile pentru primăria Chişinăului ar trebui stabilite la 20 mai 2018 pentru că după această dată nu va mai putea fi organizat un scrutin.
'Nu văd altceva pentru deblocarea lucrurilor decât alegeri anticipate la Chişinău. Locuitorii Capitalei trebuie să aibă un reprezentant ales la primărie: bun, rău, deştept sau mai puţin, dar al lor, nu hotărât de Plahotniuc sau de alţii. În acest moment, eu care am fost ales de cetăţeni de trei ori la rând nu am cum să mă întorc la birou. Dacă mai stau aşa, devin complicele lor', a declarat Dorin Chirtoacă, citat de portalul Agora.md.
El a spus că a fost întrebat de oameni pe stradă când revine la serviciu. 'Eu vreau, chiar azi m-aş întoarce, dar nu am cum, pentru că sunt legat de mâini şi de picioare de către dictatura din (Republica) Moldova. Asta înseamnă că trebuie dat cetăţenilor dreptul de a alege un primar', a mai spus Chirtoacă.
'Renunţ la funcţia de primar în semn de protest'' faţă de ''abuzul'' împotriva oraşului ''şi a subsemnatului, dar în niciun caz în sens de recunoaştere a vinei în dosar', a mai adăugat liberalul, spunând că alegerile vor avea loc anul acesta.
Chirtoacă a fost suspendat din funcţie anul trecut, ca urmare a dosarului parcărilor cu plată, în care este acuzat de trafic de influenţă şi corupere pasivă. El s-a aflat în arest la domiciliu timp de cinci luni, iar în noiembrie a fost eliberat din arest la domiciliu şi plasat sub control judiciar.
'Acum judecătorii Curţii Constituţionale urmează să examineze dacă am fost suspendat legal din funcţie', a afirmat Chirtoacă, care a sesizat justiţia în cazul său.