Antena 3 CNN Externe Separatiștii din Donbas sărbătoresc cu focuri de artificii recunoașterea independenței

Separatiștii din Donbas sărbătoresc cu focuri de artificii recunoașterea independenței

Alexandra Ionescu
2 minute de citit Publicat la 22:17 21 Feb 2022 Modificat la 22:25 21 Feb 2022

Astăzi, Vladimir Putin a semnat creare a două noi țări. 

”Oamenii din aceste teritorii (n.r. Lugansk şi Doneţk) se numesc ruși și ortodocși; lucrurile sunt așa din sec XVII, chiar și după aceea. O mare parte din Ucraina încă de la începuturile ei a fost creată de Rusia”, a spus astăzi președintele Rusiei adresându-se națiunii. 

Pe străzile din Donbas, oamenii au ieșit să sărbătorească independența. Dar care va fi costul pe care îl vor plăti?

Președintele rus Vladimir Putin a semnat luni decrete de recunoaștere a două regiuni controversate controlate de separatiști, Republica Populară Donețk și Republica Populară Lugansk, într-o ceremonie difuzată de televiziunea de stat.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a promis anterior „un răspuns rapid și ferm” din partea SUA și a aliaților și partenerilor dacă Rusia va recunoaște regiunile separatiste ale Ucrainei ca parte a teritoriului rus, numind o astfel de mișcare o „încălcare gravă a dreptului internațional”.

Iată de ce recunoașterea regiunilor deținute de separatiști este semnificativă:

Războiul a izbucnit în 2014, după ce rebelii susținuți de ruși au confiscat clădirile guvernamentale din orașele din estul Ucrainei. Luptele intense au lăsat în mâinile separatiștilor susținuți de ruși porțiuni din estul regiunii Donbask, Lugansk și Donețk. De asemenea, Rusia a anexat Crimeea de la Ucraina în 2014, într-o mișcare care a stârnit revoltă globală.

Zonele controlate de separatiști din Donbas au devenit cunoscute drept Republica Populară Lugansk (LPR) și Republica Populară Donețk (DPR).

Guvernul ucrainean de la Kiev afirmă că cele două regiuni sunt de fapt ocupate de ruși. Republicile autodeclarate nu sunt recunoscute de niciun guvern, inclusiv de Rusia. Guvernul ucrainean refuză să discute direct cu oricare dintre republicile separatiste.

Acordul de la Minsk II din 2015 a condus la un acord de încetare a focului, iar conflictul s-a transformat într-un război static de-a lungul liniei de contact care separă guvernul ucrainean de zonele controlate de separatiști. Acordurile de la Minsk (numite după capitala Belarusului unde au fost încheiate) interzic armele grele în apropierea Liniei de Contact.

Limbajul din jurul conflictului este puternic politizat. Guvernul ucrainean numește forțele separatiste „invadatori” și „ocupanți”. Presa rusă numește forțele separatiste „miliții” și susține că sunt localnici care se apără împotriva guvernului de la Kiev.

Peste 14.000 de oameni au murit în conflictul din Donbas din 2014. Ucraina spune că 1,5 milioane de oameni au fost forțați să-și părăsească casele, majoritatea rămânând în zonele din Donbas care rămân sub control ucrainean și aproximativ 200.000 reinstalându-se în regiunea mai largă a Kievului.

 

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole