În România, femeile şi bărbaţii nu pot dona material genetic, adică ovocite şi spermă, totul din cauza faptului că nu avem o legislaţie foarte clară.
"Există, însă, o variantă, dar trebuie mers la notar, se creează o comisie, dar se evită şi varianta respectivă", a spus medicul Andreas Vythoulkas, marţi, la Sfat de sănătate, de la Antena 3.
Românii pot apela la băncile de ovocite din Europa
O şansă pentru cei interesaţi poate veni de la băncile de ovocite din Europa, la care pot apela şi românii.
În ce priveşte îngheţarea ovocitelor, în ultima perioadă la noi este un trend chiar, spune medicul.
"Marea majoritate a femeilor vor carieră în primul rând şi apoi copii. Femeile peste 30 de ani care nu au partener sau o relaţie stabilă preferă să congeleze ovocite, ca să existe material genetic de la o vârstă mai tânără şi să poată apoi să obţină o sarcină mai uşor", explică dr. Andreas Vythoulkas.
Factorii care ne influenţează materialul genetic
Calitatea ovocitelor este mai bună cu cât femeile sunt mai tinere. "Cu cât înaintăm în vârstă, şi cantitatea, dar şi calitatea scade", precizează medicul.
În ce priveşte durata de timp, ovocitele pot fi îngheţate mulţi ani, fără probleme.
Cât despre bărbaţi, natura nu e aşa corectă, adaugă medicul, care spune că vârsta nu influenţează aşa de mult materialul genetic, ca la femei.
Stilul de viaţă, însă, poate influenţa calitatea spermei. Aşadar, bărbaţii e indicat să aibă grijă la stres, alimentaţie de tip fast-food, fumat, boli asociate.
Risc "tăcut" la femei
Medicul mai atrage atenţia că la femei, deşi ele pot avea o vârstă mai înaintată şi menstruaţie regulată, nu e sigur că materialul genetic este sigur.
"Ovocitele pot prezenta malformaţii genetice odată cu vârsta şi femeia nu poate să rămână însărcinată", atenţionează dr. Andreas Vythoulkas.
Aşadar, concluzionează medicul, cel mai indicat este ca femeile să aibă copii atunci când sunt tinere.