Antena 3 CNN International News Donald Trump jubilează după interzicerea Twitter în Nigeria: "Poate trebuia s-o fac și eu când eram președinte. În 2024?"

Donald Trump jubilează după interzicerea Twitter în Nigeria: "Poate trebuia s-o fac și eu când eram președinte. În 2024?"

Donald Trump a lăudat decizia guvernului nigerian de a interzice platforma Twitter, după ce compania a șters un mesaj postat de președintele Muhammadu Buhari. Trump a sugerat că va lua o măsură similară dacă revine la Casa Albă în 2024.

de Adrian Iclozan    |   

Fostul lider american a cerut și altor țări să urmeze exemplul Nigeriei și să dispună interdicția Twitter, dar și a Facebook.

Ambele platforme i-au suspendat contul fostului președinte american după insurgența din 6 ianuarie, de la Capitoliu, când suporterii săi au spart barajele de securitate și au devastat sediul legislativului american.

Twitter a decis să-i suspende contul pe o perioadă nedeterminată, privându-l astfel pe Trump de principalul său mijloc de comunicare cu suporterii săi.

Facebook a luat inițial o decizie similară, dar a dispus ulterior suspendarea contului pentru o perioadă de doi ani, până în ianuarie 2023.

Trump felicită guvernul nigerian pentru interzicerea Twitter

"Felicitări Nigeriei, care a interzis Twitter, care l-a interzis pe președintele acestei țări", a spus Donald Trump într-o declarație difuzată marți. 

"Mai multe țări ar trebui să interzică Twitter și Facebook pentru faptul că nu permit exprimarea liberă și deschisă - toate vocile trebuie auzite. În paralel, competitorii vor apărea și vor se vor impune. Cine sunt ei să dicteze binele și răul, când ei înșiși sunt răi? Poate că trebuia să fac asta când eram președinte. Dar Zuckerberg a continuat să mă sune și să vină la cină la Casa Albă, spunându-mi cât de grozav sunt. 2024?", continuă declarația sa, preluată de presa internațională.

Twitter, suspendat în Nigeria după ce i-a șters o postare președintelui

Săptămâna trecută, guvernul nigerian a suspendat pe o perioadă nedeterminată operațiunile platformei Twitter în țară.

Suspendarea Twitter a fost anunțată de ministrul Informațiilor din acest stat vest-african, Lai Mohammed.

În motivarea deciziei, acesta a invocat utilizarea constantă, de către cetățeni, a platformei pentru activități pasibile să submineze "existența Nigeriei".

Ministrul a declarat ulterior că Twitter a fost utilizat de Nnamdi Kanu, liderul unui grup separatist, pentru dirijarea atacurilor împotriva guvernului, în sud-estul țării.

Asociația profesională a operatorilor de telefonie mobilă din Nigeria a confirmat că membrilor săi li s-a cerut să blocheze accesul la Twitter.

De asemenea, autoritățile au anunțat că aceia care încalcă interdicția - persoane fizice sau companii - riscă sancțiuni, inclusiv închisoarea.

Până în prezent însă, oficialitățile nigeriene nu au anunțat arestări motivate de încălcarea interdicției.

O organizație umanitară a anunțat că a depus plângere împotriva interdicției Twitter la instanța regională vest-africană, invocând decizia încalcă libertatea de expresie.

Țara în care poți fi arestat și condamnat pentru că ai folosit Twitter

Interdicția Twitter în Nigeria vine după ce compania a decis să înlăture o postare a președintelui nigerian Muhammadu Buhari în care acesta formula amenințări la adresa celor vinovați pentru atacuri produse recent asupra unor birouri electorale și secții de poliție.

În postarea ștearsă de pe platformă, Buhari invoca războiul civil din anii '60 ai secolului trecut, în care au murit 1 milion de oameni.

"Aceia dintre noi care luptăm de 30 de luni, care am trecut prin război, le vom vorbi pe limba pe care o înțeleg", a avertizat președintele în tweet-ul îndepărtat pentru încălcarea politicii platformei referitoare la comportamentul abuziv.

Presa internațională notează că amenințările președintelui Buhair îi vizează, aparent, pe cetățenii care au protestat împotriva unităților speciale de poliție SARS, a căror misiune este să combată jafurile dar care, conform Amnesty International, ar fi recurs la tortură și execuții extra-judiciare în ultimii ani.

Subiecte în articol: Donald Trump Twitter
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile