Antena 3 CNN International News Trump primește o gură de aer în ancheta insurecției de la Capitoliu. Soarta sa, decisă de judecători numiți de Obama și Biden

Trump primește o gură de aer în ancheta insurecției de la Capitoliu. Soarta sa, decisă de judecători numiți de Obama și Biden

Adrian Iclozan
2 minute de citit Publicat la 08:59 12 Noi 2021 Modificat la 09:00 12 Noi 2021

Decizia Curții de Apel vine la două zile după ce o instanță inferioară a ordonat ca documentele solicitate să fie puse la dispoziția comisiei de anchetă a Congresului.

Legiuitorii americani încearcă să stabilească dacă Donald Trump avea știa dinainte că susținătorii săi pregătesc o revoltă. Trump a susținut și continuă să susțină, fără dovezi, că alegerile din 3 noiembrie 2020 au fost fraudate.

Comisia de investigație a fost înființată de Camera Reprezentanților, dominată de democrați.

Membrii comisiei vor să consulte evidența apelurilor telefonice, lista cu vizitatori și alte documente ale Casei Albe care ar putea face lumină asupra evenimentelor din 6 ianuarie. 

Joi, Curtea de Apel din Washington a decis suspendarea temporară a ordinului judecătoresc dat de instanța inferioară, conform căruia documentele solicitate urmau să fie predate membrilor comisiei de investigație până vineri.

Trei judecători numiți de administrațiile Obama și Biden se pronunță în cazul lui Trump

O ședință de judecată a fost stabilită pentru data de 30 noiembrie. Cazul va fi prezentat în fața a trei judecători selectați aleatoriu și în legătură cu care presa internațională menționează că au fost numiți de administrațiile Obama și Biden.

În demersul formulat în regim de urgență la Curtea de Apel, în urma căruia ordinul judecătoresc inițial a fost suspendat, avocații lui Donald Trump au susținut că acesta ar putea "suferi daune iremediabile, ca urmare a interzicerii efective a dreptului constituțional și legal" de a fi audiat pe marginea unui "dezacord grav" între fostul și actualul președinte.

Presa internațională estimează că este probabil că disputa se va încheia la Curtea Supremă, unde, din 9 judecători, trei au fost numiți în mandatul lui Trump, ridicând la șase numărul magistraților desemnați de republicani.

Trump invocă "privilegiu executiv", Biden refuză să-l aplice. Judecător: "Președinții nu sunt regi"

În demersul său de a bloca eliberarea documentelor solicitate de Congres, Trump susține că la Casa Albă comunicațiile sunt apărate de un așa numit "executive privilege", un mecanism care-i permite șefului unei administrații să păstreze confidențiale anumite informații în numele interesului public.

Însă actualul președinte Joe Biden a refuzat aplicarea acestui mecanism iar judecătoarea Tanya Chutkan a respins, marți, motivele invocate de Trump, argumentând într-o decizie pe 39 de pagini că "președinții nu sunt regi iar reclamantul nu este președinte".

În ultima perioadă, Comisia numită de Camera Reprezentanților a emis zeci de citații în care le cere foștilor oficiali ai Administrației Trump să predea documente și să depună mărturie în Congres în legătură cu evenimentele din 6 ianuarie.

Pe listă se află Kayleigh McEnany, fosta secretară de presă de la Casa Albă, Stephen Miller, fost consilier superior al lui Donald Trump, Mark Meadows, fostul secretar al lui Trump și Michael Flynn, fost consilier pentru securitate națională.

Meadows a anunțat, joi, că refuză să coopereze până la o decizie definitivă a instanței. Șeful comisiei l-a avertizat că riscă acuzații penale pentru sfidarea Congresului.

În urma revoltei din 6 ianuarie, Donald Trump a fost pus sub acuzare de Camera Reprezentanților, dar a fost absolvit în Senat, unde democrații nu dispun de majoritatea necesară pentru inculparea unui președinte.

Între timp, ancheta asupra evenimentelor de la Capitoliu continuă, fiind investigate aproape 700 de persoane.

Citește mai multe din International News
» Citește mai multe din International News
TOP articole