Președintele ales al SUA, Donald Trump, l-a ales pe prezentatorul Fox News Pete Hegseth pentru a conduce Departamentul american al Apărării, cu care a avut o relație tensionată pe parcursul primului său mandat prezidențial, scrie Politico.
Presa internațională cataloghează selecția lui Hegseth drept o surpriză, în condițiile în care pentru șefia Pentagonului au fost vehiculate nume grele din sânul Partidului Republican, între care șeful Comisiei pentru Servicii Armate din Camera Reprezentanților, Mike Rogers.
„Pete este dur, inteligent și crede cu adevărat în 'America pe primul loc'. Cu Pete la cârmă, dușmanii Americii sunt avertizați asupra faptului că armata noastră va fi din nou măreață, iar America nu va da niciodată înapoi”, a declarat Trump, marți seară.
Politico notează că numirea-surpriză contrastează cu alte opțiuni pe care președintele ales le-a făcut în privința noului său cabinet. Astfel, până în prezent, liderul republican l-a nominalizat pe congresmanul Mike Waltz pentru a fi consilierul său pe probleme de Securitate Națională și este de așteptat să anunțe numirea senatorul Marco Rubio în funcția de secretar de stat.
Waltz și Rubio au viziuni tradiționale asupra puterii și influenței militare și diplomatice ale SUA în lume.
Hegseth, pe de altă parte, este un outsider fără experiență la Pentagon sau în guvern, deși are în spate o experiență militară care include perioadele în care a servit în Afghanistan, în Irak și la baza SUA din Guantanamo Bay.
Donald Trump a mărturisit că recenta carte a lui Hegseth, „The War on Our Warriors” (Războiul luptătorilor noștri, n.r.) a contribuit la decizia sa.
„Cartea dezvăluie cum i-a trădat stânga pe războinicii noștri și cum trebuie să readucem armata la meritocrație, letalitate, responsabilitate și excelență”, a adăugat el.
Cine este Pete Hegseth, viitorul șef de la Pentagon
În vârstă de 44 de ani, Pete Hegseth a fost unul dintre primii susținători ai lui Trump atunci când acesta a candidat la președinție în 2016, într-un moment în care multe figuri proeminente ale Partidului Republican, inclusiv senatorul Marco Rubio, îl criticau puternic pe miliardarul new-yorkez.
Hegseth este veteran de război decorat și a fost realizator Fox News în ultimii opt ani. El s-a mai aflat în atenția lui Trump în primul mandat, când a fost luat în calcul pentru funcția de secretar însărcinat cu afacerile veteranilor. În cele din urmă, președintele republican l-a ales pentru acest rol pe David Shulkin.
În prezent, Hegseth este pe cale să preia conducerea unui minister suprasolicitat de răspunsul Americii la războaiele din Ucraina și Orientul Mijlociu. În paralel, mulți congresmeni republicani și foști oficiali ai lui Trump cer ca Statele Unite să își extindă anvergura militară în Zona Indo-Pacifică, pentru a face față Chinei, iar o astfel de abordare va fi, probabil, prioritară pentru a doua administrație a noului lider de la Casa Albă.
Absolvent al Universității Princeton, Pete Hegseth a fost director al organizației Concerned Veterans for America, un grup care pledează pentru externalizarea asistenței medicale în cazul veteranilor din armată.
Potrivit CNN, mai mulți membri din unitatea pe care Hegseth o conducea în cadrul Gărzii Naționale din Minnesota au fost îndepărtați de la misiunea de a asigura securitatea în timpul inaugurării mandatului prezidențial al lui Joe Biden, în 2021. Garda Națională a precizat că i-a retras pe militarii respectivi în urma unui proces menit să garanteze faptul că trupele nu au legături cu grupuri extremiste.
Noul șef de la Pentagon a intervenit pe lângă Trump pentru grațierea unor militari americani acuzați de crime de război
Hegseth, la rândul său, s-a plâns de faptul că a fost catalogat drept extremist din cauza unui tatuaj cu Crucea Ierusalimului, pe care îl are pe piept. El a negat orice afiliere cu grupurile naționaliste sau cu susținătorii supremației rasei albe.
În timpul primei administrații Trump, Hegseth a jucat un rol esențial în mai multe episoade în care președintele republican a intervenit în sistemul de justiție militară pentru a acorda clemență unor ofițeri condamnați pentru crime de război.
Politico amintește că, urmare a acestor intervenții, au fost grațiați ofițerii Clint Lorance și Mathew Golsteyn, condamnați pentru crime de război.
De asemenea, i-au fost restabilite onorurile militare subofițerului Edward Gallagher, căruia i-au fost inițial retrase de justiție tot pentru crime de război.
Democratul Jack Reed, președintele Comisiei Senatului SUA pentru Servicii Armate la momentul respectiv, a criticat grațierile, calificându-le drept un „deserviciu grav” adus militarilor.