Matematicianul Solomon Marcus, membru al Academiei Romane, a murit joi, la vârsta de 91 de ani, informează Hotnews.
Solomon Marcus era internat la Spitalul Fundeni, unde fusese transferat zilele trecute de la Spitalul Elias.
Solomon Marcus s-a nascut la 1 martie 1925, la Bacău. A absolvit Facultatea de Matematica din cadrul Universitatii București, obținând ulterior titlurile științifice de doctor în matematică și doctor docent.
Deși domeniul principal al cercetărilor sale a fost analiza matematică, matematica și lingvistica computațională, a publicat numeroase cărți și articole pe diferite subiecte culturale, din poetică, lingvistică, semiotică, filosofie, sau istoria științei și a educației.
A publicat peste 50 de volume în România și care au fost traduse în mai multe limbi din Europa și nu numai și aproximativ 400 de articole în reviste științifice sau de specialitate. Opera sa a fost citată de peste 1.000 de autori.
"Întâlnirea cu poezia s-a petrecut la 15 ani. Unul din primele momente de acest gen s-a petrecut când am citit „Sara pe deal". Ei, acolo, la capătul lecturii, am simţit că m-am umplut de o stare atât de puternică, încât nu am mai putut continua. Ştiam alte poezii de Eminescu, de pildă „Ce te legeni, codrule?" sau „Somnoroase păsărele", pe care le învăţam pe dinafară, dar nu înţelegeam mare lucru din ele. Dar la „Sara pe deal" este o incandescenţă extraordinară. Am simţit această stare de vrajă. Am regăsit-o apoi la Rilke, Edgar Allan Poe, Baudelaire. În matematică a venit mult mai târziu, din cauză că matematica şcolară nu era îndreptată spre idee, spre viziune, era confiscată de procedee mecanice. Îţi educa simţul ordinii, dar nu era ceva de profunzime.
Profunzimea ei o descopăr mereu, în noi şi noi înfăţişări. Nu se termină această descoperire. Descopăr noi aspecte şi mă minunez în faţa lor cu aceeaşi prospeţime cu care un copil vede prima oară soarele. Târziu, la maturitate, am început să citesc mai mult despre geometriile neeuclidiene şi sunt unele lucruri pe care le-am aflat abia în ultimii ani şi cu care, de multe ori, adorm în minte. Dar astea le-am descoperit în ultimii ani, pentru că matematica trăieşte un decalaj extraordinar între ceea ce este ea în profunzime - privilegiul unui număr redus de oameni, care i se dedică - şi cum apare ea în sistemul educaţional.", mărturisea Solomon Marcus, într-un interviu pentru Adevărul.