Antena 3 CNN Politică Doina Pârcălabu, lider PPU (social-liberal) și fost președinte al Casei Naționale de Pensii: "Guvernanții se folosesc de vectori de manipulare pentru a nu crește pensiile"

Doina Pârcălabu, lider PPU (social-liberal) și fost președinte al Casei Naționale de Pensii: "Guvernanții se folosesc de vectori de manipulare pentru a nu crește pensiile"

Georgiana Adam
1 minut de citit Publicat la 12:29 20 Mai 2021 Modificat la 12:29 20 Mai 2021

"Doamna ministru Turcan se agață de prevederi din legea 127/2019 privitoare la evaluarea pensiilor, dar uită să pună în aplicare prevederi esențiale ale aceleiași legi, mai exact cele privitoare la creșterea punctului de pensie la valoarea de 1.875 de lei.

Ministrul a identificat în respectiva lege o prevedere despre evaluarea pensiilor pe care o interpretează drept condiție premergătoare și indispensabilă majorării pensiilor.

Acesta este un vector de manipulare, deoarece la 1 septembrie 2020, când a fost modificată legea în sensul diminuării valorii punctului de pensie, de la 1.775 la 1.442 de lei, modificarea a putut fi operată", transmite Doina Pârcălabu într-un comunicat de presă.

Inclusiv faimoasele „dosare cu șină” sunt necesare, deoarece ele conțin documentele justificative în baza cărora sunt plătite pensiile și distrugerea lor ar putea fi făcută doar după modificarea legii privind păstrarea documentelor, mai spune Doina Pârcălabu.

"Reforma sistemului de pensii în România a început la 1 aprilie 2001 când a intrat în vigoare Legea nr. 19/2000. Pentru concepția arhitecturii sistemului public de pensii concretizat în acestă lege, România a beneficiat de sprijinul Comisiei Europene. De asemenea, Bănca Mondială a finanțat, în perioada 1996-2002, 2 proiecte derulate de Ministerul Muncii și anume ”Dezvoltarea sectorului social” si ”Forța de muncă și protecție socială” care au avut ca obiective soluții de reformă ale sistemului de asigurări sociale pe de o parte și construcția instituțională, pe de altă parte.

Principiile și regulile instituite prin Legea nr. 19/2000 au fost corecte și sistemul de pensii din România ar fi fost unul sănătos dacă legea nu ar fi fost modificată, în 10 ani de peste 100 de ori. Ori aceste devieri de la parcursul inițial al legii au fost și sunt decizii politice care nu au ținut cont de concluziile specialiștilor", a conchis Doina Pârcălabu.

Un proiect concret care ar veni în sprijinul pensionarilor și care i-ar ajuta să își crească veniturile, transmit umaniștii, este Legea privind reintegrarea pe piața muncii a pensionarilor care doresc să își continue activitatea în domeniile în care au activat anterior pensionării, proiect depus în Parlament de parlamentarii PPU (social-liberal) în legislatura trecută și care acum este în dezbatere.

Citește mai multe din Politică
» Citește mai multe din Politică
TOP articole