Antena 3 CNN Actualitate Media Tensiuni la TVR, coaliţia sfidează decizia CCR. Doina Gradea: "Este ilegal ce se întâmplă. Pot asigura conducerea TVR"

Tensiuni la TVR, coaliţia sfidează decizia CCR. Doina Gradea: "Este ilegal ce se întâmplă. Pot asigura conducerea TVR"

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 10:07 24 Iun 2021 Modificat la 10:55 24 Iun 2021

Şefii celor două Camere ale Parlamentului, Ludovic Orban şi Anca Dragu, vor să ocolească legea şi să voteze chiar azi şefii interimari. 

Doina Gradea: "Scopul declarat de cei doi lideri ai Camerelor este fals"

În replică, Doina Gradea, fosta şefă TVR, spune că ce se întâmplă acum "este ilegal", iar scopul celor doi şefi ai Camerelor Parlamentului este "fals".

"Scopul declarat de cei doi lideri ai celor două Camere este unul fals, putem asigura conducerea Societăţii Române de Televiziune şi a Radioului, aşa cum prevede şi Legea, ca director general, interimar.

Parlamentul României a respins rapoartele de activitate şi astfel au fost demise consiliile de administraţie, nu şi calitatea de director general pe care am deţinut-o eu şi colegul meu de la radio. Deci scopul declarat de cei doi lideri este unul fals.

Gradea: "Pot asigura conducerea TVR"

Conform legii, interimatul e asigurat de directorii generali care rămân în funcţie până la numirea Consiliului de Adminitraţie nou, legal. 

Aş putea cataloga drept false aceste scopuri şi imorale. Este dreptul Parlamentului să numească Consiliile de Administraţie, dar nu trebuie să încalce legea şi trebuie să respecte toate prevederile legale.

Eu voi face toate demersurile, pentru că este ilegal ce se întâmplă", a declarat Doina Gradea, fost şefă TVR, joi, în exclusivitate la Antena 3.

Gradea: "Conform legii, interimatul e asigurat de directorii generali care rămân în funcţie până la numirea Consiliului de Adminitraţie"

Birourile permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor se reunesc joi pentru a numi directorii generali interimari ai Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR) şi Societăţii Române de Televiziune (SRTV).

Curtea Constituţională a României (CCR) a admis, pe 17 iunie, sesizarea Partidului Social Democrat şi a decis că hotărârile Parlamentului privind numirea directorilor generali interimari ai SRTv şi SRR sunt neconstituţionale.

În ciuda deciziei CCR, PNL, USR şi UDMR continuă să încalce procedura pentru numirea, din nou, a directorilor interimari. PSD a anunţat că va ataca decizia la CCR, din nou, dar de data acesta în contencios administrativ. 

Acum, coaliţia de guvernare vrea ca Ramona Săseanu şi Liviu Popescu să fie numiţi printr-o hotărâre a Parlamentului care nu poate să fie atacată direct la Curtea Constituţională.

Practic, directorii interimari ai instituţiilor media vor fi decişi de birourile permanente reunite, adică de conducerea Parlamentului. Liderii coaliţiei de guvernare susţin că procedura este una regulamentară şi conformă cu decizia CCR. 

În motivare, însă, CCR spune că Parlamentul ar fi trebuit să voteze întregul CA al TVR şi al SRR (Societatea Română de Radiodifuziune), nu directorii interimari, şi dacă se constată lipsă de cvorum la o astfel de şedinţă, să poată să fie numiţi de BPRURI. De altfel, nu s-a lăsat nici posibilitatea depunerii de candidaturi pentru cele două funcţii şi nici audiaţi nu vor fi, lucru criticat de PSD. 

Citește mai multe din Media
» Citește mai multe din Media
TOP articole