Antena 3 CNN Life Sănătate Al doilea caz de variola maimuței diagnosticat în România

Al doilea caz de variola maimuței diagnosticat în România

Andreea Cigolea
1 minut de citit Publicat la 15:25 14 Iun 2022 Modificat la 15:33 14 Iun 2022

Este vorba despre un bărbat de 32 de ani. Acesta s-a prezentat la o clinică medicală din București săptămâna trecută iar investigațiile de laborator au confirmat astăzi că pacientul este infectat cu variola maimuței.

Starea bărbatului este bună și acesta va rămâne în izolare.

A fost declanșată ancheta epidemiologică pentru stabilirea contacților direcți.

Variola maimuței a ajuns în România

Primul caz de variola maimuței a fost diagnosticat luni în România la un bărbat în vârstă de 26 de ani din București. Medicii au aflat că partenerul persoanei infectate a călătorit în ultima perioadă în mai multe țări din Europa unde există numeroase cazuri de infecție cu variola maimuței.

Acesta a fost diagnosticat în cursul zilei de astăzi în urma investigațiilor de laborator. Boala a debutat în urmă cu 4 zile, iar pacientul s-a prezentat la spital în cursul nopții precedente.

Starea bărbatului este bună. Pacientul primește tratament simptomatic și se află în izolare.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertiza săptămâna trecută că „deşi riscul actual pentru sănătatea umană şi pentru publicul larg rămâne scăzut, riscul pentru sănătatea publică ar putea să crească”. OMS anunţa circa 780 de cazuri de variola maimuţei, confirmate în laboratoare medicale din 27 de ţări non-endemice.

Simptome variola maimuței

Simptomele sunt adesea ușoare, deși leziunile pot fi pruriginoase sau dureroase. Acestea includ erupții cutanate veziculoase sau leziuni pe orice parte a corpulu, inclusiv în contextul actual particular, în jurul organelor genitale și anusului, febră, durere în gât, ganglioni limfatici umflați și leziuni la nivelul gurii și ochilor.

Variola maimutei nu se răspândește în mod normal cu ușurință între persoane și necesită un contact apropiat. Virusul intra în organism prin piele lezată, tract respirator, ochi, nas sau gură și prin fluide corporale.

Principalul mod în care poate fi răspândit este în timpul contactului fizic apropiat prelungit cu o persoană care are variola maimuței sau contact prelungit cu obiecte contaminate.

Cu toate că variola maimuței nu a fost documentată anterior ca o infecție cu transmitere sexuală, transmiterea în timpul contactului sexual este în concordanță cu modul în care acum virusul poate fi transmis de la o persoană la alta.

Variola maimuței poate fi transmisă prin contact direct și prin expunerea la picături mari eliminate prin expirație.

Perioada de incubație a variola maimuței este de obicei de la 6 la 13 zile. Variola maimuței necesită, de obicei, un contact personal strâns cu o persoană simptomatică infectată. Boala este adesea auto-limitantă, cu simptome ce dispar spontan în 14 până la 21 de zile.

Etichete: Variola maimuței
Citește mai multe din Sănătate
» Citește mai multe din Sănătate
TOP articole