Antena 3 CNN Actualitate Doi militari români vor comanda cel mai puternic distrugător britanic

Doi militari români vor comanda cel mai puternic distrugător britanic

2 minute de citit Publicat la 17:13 26 Apr 2017 Modificat la 17:13 26 Apr 2017

Doi militari români vor fi timp de o săptămână în comanda celui mai puternic distrugător britanic, HMS Daring, care se află zilele acestea acostat în Portul Constanţa şi desfăşoară exerciţii cu nave ale Forţelor Navale ale României. 

'De-a lungul timpului am mai avut schimburi de personal cu partenerii americani, francezi, dar este pentru prima dată când avem o asemenea experienţă cu partenerii britanici', a declarat pentru AGERPRES purtătorul de cuvânt al Forţelor Navale Române (FNR), locotenent colonel Corneliu Pavel. 

Cei doi militari români care se vor afla timp de o săptămână la bordul distrugătorului britanic HMS Daring au absolvit în anii 2015 şi 2016 Academia Navală 'Mircea cel Bătrân'. 'Ei vor fi încadraţi ca ofiţeri de cart în comanda de navigaţie şi vor îndeplini atribuţiile specifice domeniului de navigaţie', a precizat reprezentantul FNR. 

Căpitanul comandor al HMS Daring, Marcus Hember, şi-a exprimat încrederea că experienţa militarilor români la bordul navei va fi de folos ambelor părţi. 

'Am fost foarte bucuros să invit la bord pe cei doi ofiţeri români pe durata drumului de întoarcere spre Marea Britanie, la finalul misiunii noastre aici. Din experienţa mea, întotdeauna obţinem şi învăţăm foarte multe din aceste vizite. Forţele navale au un specific care presupune deschidere spre parteneri externi. Toată viaţa lucrăm împreună cu oameni din alte ţări şi întotdeauna este folositor să avem o perspectivă diferită şi experienţe noi la bord', a declarat căpitanul Hember. 

Referindu-se la experienţele avute alături de militarii români, comandorul HMS Daring a precizat că nivelul ridicat de pregătire al acestora a fost demonstrată de eficienţa misiunilor comune. 

'Antrenamentul Forţelor Navale ale României este foarte asemănător cu al nostru, în Marina Regală. Cred că şi faptul că ne-am putut întâlni pe mare şi să operăm foarte eficient arată că antrenamentul este de nivel foarte înalt şi asemănător cu al nostru', a precizat căpitanul comandor Marcus Hember. 

Alături de ambasadorul Marii Britanii în România, Paul Brummell, ataşatul militar al Marii Britanii în România, Neville McNally, comandorul a participat miercuri, la Constanţa, la un eveniment de prezentare a HMS Daring, una dintre cele mai moderne distrugătoare tip 45 din lume. 

Nava, considerată lider al clasei de distrugătoare, are o lungime de 151 de metri, a intrat în serviciul Marinei Regale Britanice în anul 2009, poate atinge viteza maximă de 30 de noduri şi este echipată cu trei sisteme de rachetă navă-aer, două lansatoare de rachete navă-navă, 13 sisteme de artilerie navală şi lansatoare de torpile antisubmarin. 

Membrii echipajului navei sunt împărţiţi în cinci departamente şi sunt experţi în domeniile de care se ocupă. 'Este un sistem de apărare complex la care au colaborat francezii, italienii, americanii şi anglezii. Este foarte complicat de explicat', a declarat inginera Alana Pope, în timpul prezentării sistemelor de la bordul navei. 

Potrivit FNR, HMS Daring şi fregata 'Regele Ferdinand' desfăşoară în această perioadă exerciţii pe mare de respingere a unui atac aerian, exerciţii de comunicaţii tactice, precum şi manevre de reaprovizionare. După încheierea secvenţelor de instrucţie, nava britanică a acostat la Terminalul Pasagere, pentru o escală de două zile în portul Constanţa. Pe timpul acesteia, au loc vizite la nivel înalt, iar marinarii militari români şi britanici desfăşoară antrenamente comune pentru dezvoltarea procedurilor specifice de acţiune în misiunile de inspecţie şi control al navelor suspecte de trafic ilegal pe mare.

Sursă: Agerpres
Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole