Antena 3 CNN Actualitate Locale Doi bărbați au găsit monede de argint de 2.300 de ani în Botoșani. Niciodată nu a mai fost descoperită în zonă o astfel de comoară

Doi bărbați au găsit monede de argint de 2.300 de ani în Botoșani. Niciodată nu a mai fost descoperită în zonă o astfel de comoară

de Georgiana Marina    |   

Doi căutători amatori de comori au găsit în județul Botoșani 60 de monede de argint care datează din perioada domniei regelui Filip al II-lea al Macedoniei. Monedele au o vechime de peste 2.300 de ani şi reprezintă prima descoperire semnificativă din județ.

Marian Alecu spune că a nu a mai găsit nimeni astfel de monede. Adrian Dănilă a declarat că descoperirea a fost neașteptată: "A fost ceva senzațional pentru noi. Eu am mai găsit un topor de tip cerc pe care l-am predat în 2018 și cam atât, nimic semnificativ."

Monedele datează din timpul lui Filip al II-lea, regele Macedoniei, care a domnit între anii 359 și 336 î.Hr. 

Descoperirea în zona Moldovei este o premieră şi asta pentru că în Nordul României astfel de monede nu au mai fost găsite până acum.

Dănuț Huțu șeful Direcției pentru Cultură Botoşani: "Descoperirea a fost făcută în afara unui sit arheologic separat, deci într-o zonă necunoscută spunem noi din punct de vedere arheologic. " 

În luna august, alţi trei bărbaţi din Suceava au găsit un colier celtic și două podoabe care datează de peste 2.500 de ani într-o pădure din comuna Vârfu Câmpului.

Eugen Puiu, căutător de comori: "Noi avem cheltuieli și nu le punem pe primul plan doar cu gândul că trebuie să descoperim ceva să ne scoatem banii, noi mergem efectiv așa și a fost o zi cu noroc și am descoperit colierul respectiv." 

Județul Botoșani se află pe locul al treilea la nivel național în ceea ce privește numărul de situri arheologice.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile