Antena 3 CNN Externe Unde și-a ascuns Putin rachetele nucleare. Un "Cernobâl zburător" cu aer radioactiv

Unde și-a ascuns Putin rachetele nucleare. Un "Cernobâl zburător" cu aer radioactiv

de Adrian Iclozan    |   

Doi cercetători americani susţin că au identificat locația probabilă din Rusia unde sunt desfăşurate noile rachete cu propulsie şi încărcătură nucleare ale regimului de la Moscova, relatează Agerpres, citând presa internațională.

Potrivit președintelui Vladimir Putin, aceste rachete, numite 9M370 Burevestnik în nomenclatorul militar rus și SSC-X-9 Skyfall în nomenclatorul NATO, ar fi capabile să evite sistemele de apărare ale Statelor Unite.

Cu ajutorul unor imagini înregistrate în luna iulie de firma de sateliţi comerciali Planet Labs, cei doi cercetători americani au identificat ca posibil sit de desfăşurare a noilor rachete o construcție situată în apropiere de un depozit de ogive nucleare cunoscut sub numele de Vologda-20 sau Cebsara. 

Acesta se află la 475 de kilometri la nord de Moscova.

Decker Eveleth, analist al organizației CNA Corporation, a estimat că imaginile din satelit înfățișează nouă rampe de lansare orizontale în construcţie, grupate câte trei în interiorul unor formațiuni înalte de pământ, care le protejează de atacuri sau previn propagarea detonării în caz de explozie accidentală.

Aceste formațiuni sunt conectate prin căi rutiere de structuri despre care analistul spune că sunt clădiri unde se asigură mentenanţa rachetelor şi a componentelor acestora. Un complex de cinci buncăre situat în apropiere ar fi utilizat pentru depozitarea ogivelor nucleare.

"Situl pare destinat unui sistem mare și fix de rachete, iar singurul sistem mare și fix de rachete pe care (Rusia) îl dezvoltă în prezent este Skyfall", a declarat cercetătorul.

Moscova și Washingtonul nu comentează pe tema locației rachetelor Burevestnik/Skyfall

Ministerul Apărării de la Moscova şi ambasada americană în Rusia nu au răspuns solicitărilor presei internaționale de a comenta aceaste informații.

De asemenea, un purtător de cuvânt al preşedinţiei ruse a refuzat să comenteze, susținând că astfel de întrebări trebuie adresate Ministerului Apărării de la Moscova.

La rândul lor, Departamentul de Stat american, Agenția de Informații a Statelor Unite, CIA, și alte instituții cu competențe militare și de informații din SUA au refuzat să facă declarații pe marginea estimărilor lui Decker Eveleth.

Eveleth și Jeffery Lewis, un cercetător de la Institutul de Studii Internaţionale Middlebury din Monterey, au arătat că identificarea sitului probabil de lansare a rachetelor Burevestnik demonstrează faptul că Rusia continuă dezvoltarea și amplasarea acestor arme cu mare putere de distrugere, după o serie de teste marcate de probleme din ultimii ani.

Rusia își modifică strategia de utilizare a armelor nucleare și acuză Occidentul

Viceministrul de Externe de la Moscova, Serghei Riabkov, a declarat recent că țara sa îşi va modifica "liniile directoare" privind utilizarea armelor nucleare, ca reacţie la ceea ce oficialul rus a numit "o escaladare" a războiului din Ucraina de către Occident.

Un raport din 2020 al Centrului pentru Informaţii Aerospaţiale al aviaţiei militare americane arăta că dacă Rusia ar reuşi să facă operaţionale rachetele Burevestnik, regimul lui Vladimir Putin ar dispune de "o armă unică, având o rază de acţiune intercontinentală".

Brevestnik are însă un trecut marcat de teste cu rezultate slabe: se ştie despre cel puţin 13 teste, din care numai două au înregistrat succese parţiale, începând din 2016, conform grupului Nuclear Threat Initiative, specializat în evaluarea riscurilor nucleare, biologice şi legate de tehnologiile noi.

Burevestnik a trimis un reactor nuclear pe fundul mării

Printre eşecurile grave se numără o explozie produsă în 2019, în timpul unei tentative ratate de recuperare a unui reactor nuclear neprotejat.

Acesta a ajuns "să ardă mocnit" pe fundul Mării Albe, după prăbuşirea unui prototip, conform informațiilor din documente ale Departamentului de Stat al SUA.

Se cunoaște, de asemenea, faptul că agenţia de stat rusă pentru energia nucleară, Rosatom, a comunicat că cinci angajaţi ai săi şi-au pierdut viaţa în timpul testării unei rachete, în data de 8 august.

Președintele Putin le-a acordat văduvelor victimelor cele mai înalte premii de stat şi a susţinut că arma la care lucrau este fără pereche în lume, dar nu a numit în mod explicit rachetele Burevestnik.

Ce cred experții despre noile rachete nucleare ale lui Putin

Despre aceste arme se cunosc public puţine detalii tehnice.

Experţii cred că ele ar fi lansate cu ajutorul unei rachete cu combustibil solid, care ar alimenta cu aer un motor bazat pe un reactor nuclear miniatural.

Reactorul nuclear ar fi cel care asigură propulsia până la țintă, evacuând aer supraîncălzit, posibil radioactiv.

Putin a prezentat noua armă în martie 2018, precizând că aceasta va zbura la altitudine mică, pe o distanţă aproape nelimitată şi cu o traiectorie imprevizibilă.

Liderul rus a adăugat că, în opinia sa, Burevestnik va fi "de neoprit pentru sistemele de apărare prezente şi viitoare".

Experţii sunt însă sceptici. Ei apreciază că raza de acţiune pentru Burevestnik ar putea fi de circa 23.000 km, faţă de 17.700 km în cazul mai cunoscutelor rachete balistice Sarmat. În plus, viteza subsonică ar permite detectarea și interceptarea. 

"Va fi la fel de vulnerabilă ca orice altă rachetă de croazieră. Cu cât zboară mai mult, cu atât devine mai vulnerabilă, deoarece (apărarea) ar dispune de mai mult timp pentru urmărire. Nu înţeleg motivul (de entuziasm al) lui Putin în acest caz", a declarat  Hans Kristensen, de la Federaţia Oamenilor de Ştiinţă Americani, care a studiat, la rândul său, imaginile sitului Vologda.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile