Antena 3 CNN Economic Documentul pe care mulți pensionari trebuie să îl trimită la CNPP, la fiecare șase luni, pentru a nu-și pierde pensia

Documentul pe care mulți pensionari trebuie să îl trimită la CNPP, la fiecare șase luni, pentru a nu-și pierde pensia

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Pensionarii care locuiesc în altă țară vor fi nevoiți să trimită, de două ori pe ani, un certificat de viață către Casa de pensii din România, document ce atestă că beneficiarul pensiei stabilite în străinătate este în viață. 

Certificatul va fi trimis semestrial, în martie și septembrie, către casele teritoriale de pensii, potrivit noii legi a pensiilor care intră în vigoare de la 1 septembrie 2024, scrie avocatnet.ro.

Astfel, potrivit Legii 360/2023, “pentru a beneficia de drepturile cuvenite din cadrul sistemului public de pensii, beneficiarii drepturilor bănești acordate de casele teritoriale de pensii stabiliți pe teritoriul altor state, denumiți în continuare beneficiari nerezidenți, au obligația de a transmite semestrial (…) un certificat de viață”.

După cum o indică și numele, certificatul de viață este un document care confirmă faptul că beneficiarul de pensie este în viață. Data până la care trebuie transmis este 31 martie, respectiv 30 septembrie a fiecărui an. 

Printr-un ordin apărut recent, Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a stabilit și modelul certificatului de viață. 

Important de subliniat este faptul că documentul trebuie semnat în fața unei autorități legale de pe teritoriul statului de domiciliu sau de ședere permanentă, după caz, respectiva autoritate certificând acest fapt. 

Autoritățile pot fi instituţii de asigurări sociale/ pensii, autorităţi administrative locale, notari publici de pe teritoriul statului de domiciliu sau de reşedinţă. Conform legii, certificatul de viață trebuie transmis de pensionarul nerezident din proprie inițiativă.

În cazul în care pensionarii nu respectă aceste termene, plata pensiei se suspendă începând cu luna următoare. 

Reluarea plății pensiei se va face de la data suspendării, dacă beneficiarul nerezident prezintă/ comunică certificatul de viață după expirarea termenelor amintite.

Conform CNPP, acum, “dacă se solicită transferul drepturilor de pensie în străinătate, persoana în cauză este obligată să transmită anual formularul Certificat de viață”. Mai exact, acest document trebuie trimis până în ultima zi a fiecărui an.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile