Adrian Ursu și Oana Zamfir au prezentat, la Ediția Specială de la Antena 3, care este stadiul cercetărilor în dosarul în care Traian Băsescu este anchetat pentru spălare de bani.
Oficiul Național pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor trimite o adresă Parchetului, iar acesta a decis redeschiderea dosarului Cășuneanu-Băsescu.
Cu toate acestea, în cazul lui Traian Băsescu nu s-au impus măsuri asiguratorii cu privire la bunurile fostului președinte, așa cum ar fi trebuit să se întâmple, potrivit legii.
Informația a fost obținută în urma unui demers al jurnalistei Adina Anghelescu, care a trimis o adresă Biroului de Presă al PICCJ în care a cerut răspunsuri la două întrebări:
1. La ce dată a fost pus sub acuzare Traian Băsescu în dosarul privind tranzacția de terenuri cu Costel Cășuneanu și care sunt acuzațiile?
2. Până la această oră a fost instituit sechestru asigurator pe vreunul dintre bunurile suspectului?
Răspunsul primit de Adina Anghelescu
Ce spune legea despre impunerea măsurilor asiguratorii
Ce spune Legea 656/2002, actualizată în 2015, la articolul 32: ”În cazul în care s-a săvârșit o infracțiune de spălare a banilor sau de finanțare a actelor de terorism, luarea măsurilor asiguratorii este obligatorie”.
Art.33 (1) În cazul infracțiunilor de spălare a banilor și de finanțare a actelor de terorism se aplică dispozițiile art 118 din Codul penal privind confiscarea bunurilor.
(2) Dacă bunurile supuse confiscării nu se găsesc, se confiscă echivalentul lor în bani sau bunurile dobândite în locul acestora.
(3) Veniturile sau alte beneficii materiale obținute din bunurile prevăzute la alin (2) se confiscă.
(4) Dacă bunurile supuse confiscării nu pot fi individualizate față de bunurile dobândite în mod legal, se confiscă bunuri până la concurența valorii bunurilor supuse confiscării.