Antena 3 CNN Actualitate Documentul pe care românii care vor să iasă la pensie trebuie să îl depună la Casa de Pensii. Până acum nu era obligatoriu

Documentul pe care românii care vor să iasă la pensie trebuie să îl depună la Casa de Pensii. Până acum nu era obligatoriu

Laura Dinu
1 minut de citit Publicat la 00:00 07 Mar 2024 Modificat la 00:00 07 Mar 2024

De la 1 ianuarie 2024, una dintre prevederile noii legi își va produce efectele. Potrivit acesteia, angajații pot continua raportul de muncă/raportul de serviciu, cu acordul anual al angajatorului, până la 70 de ani, în loc să se pensioneze (ceea ce înseamnă încetarea de drept a raportului de muncă/de serviciu). 

Acesta este și motivul pentru care, chiar de la acea dată, Casele de Pensii au cerut solicitanților deschiderii dreptului de pensie câte un document semnat de angajator din care să reiasă că nu se optează pentru continuarea raportului de muncă.

Acest lucru nu a fost tocmai pe placul românilor, care au susținut că nu este un document prevăzut de lege și că nu există, astfel, obligația de a-l aduce.  

La 1 ianuarie se aplica, în continuare, vechea lege a pensiilor și vechile norme de aplicare, iar acest document nu era prevăzut de lege printre cele ce trebuie să însoțească cererea de pensionare.  

Art. 46 (2) din Legea 360/2023 este însă în vigoare de la 1 ianuarie: „Persoanele asigurate în sistemul public de pensii care îndeplinesc condiţiile de înscriere la pensie prevăzute la alin. (1) pot opta între acordarea pensiei pentru limită de vârstă şi continuarea activităţii, cu acordul anual al angajatorului, până la împlinirea vârstei de 70 de ani”. 

Iar între normele de aplicare ale noii legi a pensiilor, apărute vineri în Monitorul Oficial și aplicabile deja, regăsim acum și documentul cerut de la 1 ianuarie: 

„Actele la care se face referire la art. 89 alin. (2) din lege, pentru pensia pentru limită de vârstă şi pensia anticipată, sunt, după caz: (...) 

p) adeverință eliberată de angajator/angajatori din care să rezulte că nu a optat pentru continuarea activității până la împlinirea vârstei de 70 ani, conform art. 46 alin. (2) din lege, în original”. 

Cu alte cuvinte, adeverința eliberată de angajator trebuie prezentată acum de solicitantul pensiei pentru limită de vârstă pentru a demonstra că părțile (adică el și angajatorul) nu au optat pentru continuarea raportului de muncă/de serviciu, așa cum permite legea.   

Conform Codului Muncii, pensionarea înseamnă încetarea de drept a raportului de muncă. Ulterior, părțile sunt libere să încheie un nou contract de muncă pentru a continua, astfel, colaborarea, dacă doresc acest lucru, scrie avocatnet.ro

 Adeverința nu reprezintă, în niciun caz, o limitare a dreptului la muncă, astfel încât pensionarul poate cumula pensia cu salariul.

Etichete: pensii document
Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole