Antena 3 CNN Emisiuni Decisiv Primul document oficial despre riscul unui blackout în România

Primul document oficial despre riscul unui blackout în România

Ioana Mircea
1 minut de citit Publicat la 18:35 01 Noi 2022 Modificat la 18:54 01 Noi 2022

Potrivit unei discuții de la Bruxelles, până la finalul anului, România trebuie să închidă două grupuri de la Turceni și Rovinari, pentru că așa cere Comisia Europeană. România nu a fost în stare să negocieze pentru a le păstra.

Antena 3 CNN are documentul oficial care vorbește despre efectele acestei închideri. În cadrul acestuia se atrage atenția asupra unui risc de blackout, măcar parțial în țara noastră.

Senatorul Daniel Zamfir a susținut în direct, în cadrul emisiunii Decisiv că au existat discuții cu Transelectrica, în ceea ce privește această problemă.

Potrivit documentului transmis de Transelectrica, consumul de energie electrică pentru vârful de sarcină în iarna 2022-2023 este estimat la aproximativ 9000-9500 de megawați.

În perioada de iarnă, respectiv în zilele în care nu sunt condiții pentru funcționarea centralelor cu surse regenerabile, la nivelul sistemului energetic național se pot produce maximum 7000 de megawați, asta înseamnă că România este nevoită să importe 2000-2500 de megawați.

Transelectrica atrage atenția că România nu are de unde să importe acești megawați, încă din luna august.

"Este discuția pe care am avut-o la Transelectrica și i-am rugat: spuneți-ne și nouă cine importă, de unde vom putea noi să luăm necesarul de energie electrică la care renunțăm acum. Păi n-avem de unde. Eu cred că domnul prim-ministru e captiv cumva și nu mă feresc să spun, cred că este captiv interesul domnului Popescu (n.r. Virgil Popescu). Și am să și explic, pentru că nu e greu de explicat.

Domnul Popescu s-a angajat în PNRR să scoată din sistemul energetic național, iată 2300 de megawați pe cărbune, în regulă, cu condiția să pună în loc capacități pe gaze.

Nu vom reuși să punem în loc pe gaze până în 2026 așa cum ne-am angajat în PNRR. Noi ne-am angajat să scoatem cărbunele, dar ne-am angajat de asemenea să punem și gazul", a explicat senatorul Daniel Zamfir.

Citește mai multe din Decisiv
» Citește mai multe din Decisiv
TOP articole