A condus, ca primar, unul dintre cele mai populate orașe din lume.
A făcut parte din grupul de oameni de știință în domeniul climei de la Națiunile Unite care au primit Premiul Nobel pentru Pace.
Iar duminică și-a trecut o altă realizare excepțională în palmares: este prima femeie aleasă vreodată președinte în Mexic și, în plus, prima persoană de origine evreiască în această funcție.
Claudia Sheinbaum, supranumită "Doctorița" pentru titlurile sale academice, are 61 de ani și a reușit să adune aproximativ 60% din voturi într-un scrutin caracterizat de mulți observatori drept cel mai amplu din istoria Mexicului.
Ea a învins-o pe o altă candidată cu diplomă universitară în inginerie, Xochitl Galvez, reprezentantă a unei coaliții a formațiunilor din opoziție, care a obținut mai puțin de 30%.
Sheinbaum îi va succeda lui Andrés Manuel López Obrador, vechiul său aliat.
CNN amintește că programele de asistență socială gestionate de Obrador i-au scos pe mulți mexicani din sărăcie.
Este unul dintre motivele pentru care Morena, partidul de stânga din care fac parte fostul și noul președinte mexican, a rămas favorit în sondaje.
"Datoria noastră este, și va fi întotdeauna, să avem grijă de fiecare mexican în parte (...) Chiar dacă mulți cetățeni nu sunt pe deplin de acord cu proiectul nostru, va trebui să mergem în pace și armonie pentru a continua să construim un Mexic echitabil și mai prosper", a spus Sheinbaum luni, într-un discurs la scurt timp după încheierea scrutinului care a făcut-o președinte.
[GAL layout="4"]O președintă ai cărei bunici au fugit de Holocaust în SUA
Claudia Sheinbaum s-a născut în Mexico City în anul 1962.
Bunicii săi pe linie maternă au fugit din Europa pentru a scăpa de Holocaust, notează CNN.
În timpul studiilor de licență la Universitatea Națională Autonomă din Mexic, UNAM, Sheinbaum s-a implicat în politică, protestând față de privatizarea învățământului public.
După absolvire, a studiat ingineria energetică la Universitatea Berkeley din California și a obținut un master acolo, înainte de a se întoarce la UNAM pentru studii de doctorat.
Sheinbaum a intrat în politică în 2000, când a fost numită secretar pentru mediu al orașului Mexico City de către viitorul președinte Andrés Manuel López Obrador, pe atunci șef al administrației orășenești.
A părăsit funcția administrativă în 2006 și s-a alăturat Grupului internațional privind schimbările climatice, IPCC, entitate constituită în 1988 sub egida ONU.
A făcut parte din echipa de cercetători care a primit Premiul Nobel pentru Pace în 2007.
În 2015, Sheinbaum a devenit prima femeie aleasă în funcția de șefă a districtului Tlalpan din Ciudad de Mexico.
În 2018, a ajuns șefă a guvernării orășenești, funcție la care a renunțat în iunie 2023 pentru a se lansa în cursa pentru președinție.
Nouă președintă a Mexicului are doi copii.
Partenerul ei, Jesús María Tarriba, pe care l-a întâlnit la universitate, este specialist în riscuri financiare la Banca Mexicului.
Într-un articol pentru cotidianul spaniol El Pais, jurnalistul Jorge Zepeda a evocat momentul în care a întrebat-o pe Sheinbaum ce o diferențiază de alți politicieni.
"Sunt o persoană care ia decizii pe baza datelor", a răspuns ea.
Alegerile din Mexic, marcate de o violență generalizată
Violența a fost un factor important în alegerile ce au propulsat-o pe Sheinbaum în cea mai înaltă funcție din țară.
Zeci de politicieni au fost uciși de organizațiile criminale.
Rata omuciderilor din Mexic este printre cele mai ridicate din lume, cu precădere în rândul femeilor.
Cifrele spun că că aproximativ 10 femei sunt ucise în fiecare zi, iar peste 100.000 de persoane sunt date dispărute în această țară.
Este un context care o forțează pe Sheinbaum să acționeze rapid în ceea ce privește crima organizată și problemele de securitate, potrivit lui Will Freeman, cercetător al Consiliului american pentru Relații Externe, citat de CNN.
"Este uimitor faptul că partidul de guvernământ a putut câștiga alegerile cu o majoritate zdrobitoare, având în vedere violența generalizată. Este adevărat, opoziția nu a părut să vină cu o ofertă mai credibilă", a concluzionat acest cercetător.
Sursa: CNN