Antena 3 CNN Actualitate Justiție Cum a motivat judecătoarea arestările de la spitalul Pantelimon. Ce spunea doctorița acuzată de omor despre viața pacienților

Cum a motivat judecătoarea arestările de la spitalul Pantelimon. Ce spunea doctorița acuzată de omor despre viața pacienților

Georgiana Murgilă
3 minute de citit Publicat la 13:12 14 Aug 2024 Modificat la 14:55 14 Aug 2024

Judecătoarea care a decis arestarea celor două doctorițe de la Spitalul Pantelimon scrie în motivarea hotărârii că acestea și-ar fi atribuit în mod ilegal și inuman dreptul de a decide cine trebuie să moară pentru a elibera secţia de terapie intensivă. De asemenea, magistratul spune că doctorița poreclită "doamna cu coasa" s-ar fi întrebar retoric dacă ea este Dumnezeu ca să prelungească suferinţa pacienţilor. 

S-a apreciat de către martori că motivul pentru care inculpatele procedau în acest fel era "de a se pune bine cu conducerea (secției, spitalului) prin detensionarea situației existente între ATI și UPU, scrie în motivarea deciziei de arestare preventivă a celor două doctorițe acuzate de omor." 

Cu toate acestea, judecătoarea a apreciat că motivul acțiunilor inculpatelor este arătat chiar de către una dintre doctorițe, așa cum reiese dintr-o convorbire interceptată și existentă la dosar:

"P.C.L.: Ea (n.n Noradrenalina) prelungește o suferință, deci nu tratează absolut nimic.

M.M.: Asta nu pot să zic că ce sunt eu, Dumnezeu … suferință?

P.C.L.: Păi nu, nu, nu.

M.M.: Hî, hî, hî.

P.C.L.: Păi nu, da' ce, sunt Dumnezeu să prelungesc suferință?

M.M.: Da.

P.C.L.: Tre' să-l lași pe Cel de Sus, nu pe N. să decidă.

M.M.: Da, Cel de Sus. Frumos".

"Cu privire la acuzaţia că în 26 marti, M.M. a scăzut doza de noradrenalină de la valoarea de 15 ml la 1 ml şi că asistenta G.N. a intervenit şi a injectat fără să aibă acordul medicului într-o perfuzie o anumită doză de noradrenalină care ar fi asigurat supravieţuirea pacientului, judecătorii scriu în motivarea că dacă aşa s-au întâmplat aceste lucruri, suntem într-o situaţie foarte gravă, discutăm de un paralelism între atribuţiile medicului şi atribuţiile asistentelor.

Suntem în situaţia în care decizia unui medic, bună sau greşită este validată, verificată de către un asistent care nu doar că o critică şi foloseşte nişte mijloace pe care le are la dispoziţie, de a sesiza şeful de secţie, de a sesiza conducerea spitalului şi aşa mai departe în legătură cu o încălcare gravă a protocoalelor medicale, această asistentă nu procedează astfel şi susţine că a injectat din proprie iniţiativă în perfuzie o anumită cantitate de noradrenalină", scrie judecătoarea. 

În timpul anchetei, avocatul doctoriței M.M. ar fi acuzat presiunea publică după relatarea acestui caz.

"Această situaţie face obiectul articolelor de presă de mai mult timp, din luna aprilie de când au fost sesizate organele de urmărire penală, este chiar un serial la TV în legătură cu situaţia de la acest spital. Ieri, după ce s-a comunicat de către parchet că s-au efectuat percheziţii şi s-a luat o măsură faţă de cele două inculpate premierul ţării a cerut puşcărie şi în mod evident există o presiune socială din toate direcţiile în legătură cu situaţia celor două inculpate", se mai arată în motivarea deciziei de arestare.

"De asemenea, magistrații au notat în motivarea deciziei de arestare că una dintre doctorițe, P.M. le-a spus asistenților că un pacient este "de lăsat", afirmație care îi făcea pe asistenți să înțeleagă că pacienții trebuie lăsați să moară. 

Doctorița P.M. a recunoscut la data de 04.04.2024 martorei P:M.C. reducerea ratei de administrare a noradrenalinei pacientului M.M. dar și scăderea valorilor oxigenului din ventilator, ordonându-i înainte de a începe manevrele de resuscitare asupra acestuia să noteze în fișa de observație o rată de 20 ml/h (desi victima primise doar 1 ml/h, aceasta fiind și cauza instalării stopului cardio-respirator). Cu altă ocazie similară, inculpata a sfătuit-o pe martoră să tacă și să înveţe să mintă", mai scrie judecătoarea în motivarea deciziei de arestare.

De asemenea, în document s-a menționat că numărul deceselor a înregistrat o scădere majoră după sesizarea autorităților.

"Din datele statistice ale deceselor din perioada 01.01.2023-30.06.2024 transmise de Spitalul Sf. Pantelimon București faptul că, în luna mai 2024, luna imediat următoare sesizării faptelor, s-au înregistrat cele mai puține decese din ultimul an și jumătate în cadrul secției ATI, respectiv 46 de decese în condițiile în care media deceselor pe lună în perioada 01.03.2023-30.04.2024 era de 67/lună.", a menționat judecătoarea.

Citește mai multe din Justiție
» Citește mai multe din Justiție
TOP articole