Studenții la medicină din Marea Britanie au dat peste un caz extrem de rar, al unui bărbat cu trei penisuri, în timp ce evaluau un cadavru donat pentru cercetare, potrivit The Independent.
În mod uimitor, este posibil ca bărbatul să nu fi știut niciodată despre anatomia sa unică, deoarece descoperirea a fost făcută după deces, iar organele sale genitale externe păreau perfect normale.
Se estimează că aproximativ unul din șase milioane de copii de sex masculin se naște cu două arbori penieni, o afecțiune numită diphallia. Doar aproximativ 100 de cazuri au fost înregistrate în ultimii 400 de ani de când această afecțiune a fost recunoscută medical pentru prima dată.
Ce este trifalia: Numărul de cazuri „ar putea fi mai mare decât se aștepta”
Trifalia este o anomalie genetică și mai rară care face ca un copil de sex masculin să aibă trei arbori penieni distincți. Ea a mai fost raportată anterior o singură dată, la un copil născut în Irak în 2020.
Cea mai recentă descoperire, descrisă în Journal of Medical Case Reports, a fost făcută în timpul disecției cadaverice a unui bărbat în vârstă de 78 de ani.
Acesta este un caz distinct de afecțiune la adulți și primul care a fost studiat cu atenție prin disecție postmortem.
Cercetătorii de la University of Birmingham Medical School suspectează că prevalența bărbaților cu astfel de penisuri „ar putea fi mai mare decât se aștepta”.
„Fără disecție, această variație anatomică ar fi rămas nedescoperită”
În cel mai recent caz, cercetătorii spun că bărbatul alb adult nu era probabil conștient de condiția sa specială, deoarece organele sale genitale păreau normale dintr-o perspectivă externă.
Însă oamenii de știință au descoperit, la o inspecție mai atentă, că în sacul scrotal erau două penisuri mai mici, dintre care unul era conectat la aceeași uretră ca și penisul principal.
„Fără disecție, această variație anatomică ar fi rămas nedescoperită, sugerând că prevalența polifaliei poate fi mai mare decât se așteaptă”, au declarat cercetătorii. „În ciuda aspectului normal al organelor genitale externe la examinare, disecția unui bărbat alb în vârstă de 78 de ani a dezvăluit o variație anatomică remarcabilă: două penisuri mici supranumerare”.
Celui de-al treilea penis, cel mai mic din sacul scrotal, îi lipsea uretra.
Oamenii de știință spun că descoperirile aruncă mai multă lumină asupra morfologiei și implicațiilor clinice ale acestei anomalii.
Când și cum se formează organele genitale masculine în timpul sarcinii
Organele genitale masculine încep de obicei să se formeze la începutul sarcinii, între aproximativ patru și șapte săptămâni de gestație. Cercetătorii suspectează că anomaliile genetice care afectează expresia receptorilor hormonului masculin androgen ar fi putut juca un rol în creșterea penisului anormal.
Cercetătorii au descoperit că în timpul dezvoltării timpurii a persoanei ca bebeluș, tubul său urinar - sau uretra - s-a dezvoltat inițial în penisul secundar. Atunci când acest penis nu a reușit să se dezvolte complet, uretra a deviat cursul și s-a dezvoltat în penisul primar.
Astfel de creșteri anormale, avertizează oamenii de știință, pot prezenta un risc semnificativ de infecție sau disfuncții sexuale sau de fertilitate.
Aceste cazuri trebuie să fie mai bine înțelese pentru a diagnostica și trata mai bine astfel de pacienți care prezintă simptome urologice, precum și pentru introducerea cateterelor, imagistica urologică și intervențiile chirurgicale, au spus ei.