Antena 3 CNN Conferinţe Conferinţele România Inteligentă Doar două din zece locuințe au asigurări obligatorii în România. Cum se poate conștientiza populația

Doar două din zece locuințe au asigurări obligatorii în România. Cum se poate conștientiza populația

Georgiana Iuzic
1 minut de citit Publicat la 15:30 08 Oct 2024 Modificat la 15:30 08 Oct 2024

În cadrul Conferinței Naționale România Inteligentă “Asigurările obligatorii de locuințe: Pilonul stabilității în fața dezastrelor” s-au pus pe masă soluții prin care se poate crește gradul de conștientizare în ceea ce privește asigurarea obligatorie a locuinței, și asta deoarece cifrele nu sunt deloc bune.

În prezent, doar două din zece locuințe sunt asigurate împotriva dezastrelor. Nicoleta Radu, directorul general al PAID România, afirmă că măsurile coercitive și amenzile pe care autoritățile locale le pot aplica nu dau rezultatele dorite. Din acest motiv, este necesară o informare mai eficientă a cetățenilor.

”Gradul acesta mic de cuprindere în asigurare este o vulnerabilitate pentru România și de aceea trebuie să luăm măsuri cât mai rapid.

Primele măsuri au fost luate, în sensul modificării legislației care guvernează sistemul asigurărilor obligatorii de locuințe. Acolo a fost introdus un punct de verificare a poliței la cartea funciară și acest lucru a condus la o creștere a gradului de cuprindere. De asemenea, s-a introdus accesibilizarea mai largă a poliței. Ea poate fi distribuită pe mai multe canale, inclusiv brokeri de asigurare dar și autoritățile publice locale. Au fost introduse polițele multianuale aferente creditelor ipotecare, care asigură gradul de reînnoire al băncilor și așa mai departe.

Sunt câteva măsuri pe care le-am considerat utile și care aduc în continuare beneficii în sensul măririi gradului de cuprindere. Una dintre modificări se referă și la obligația primarilor de informa de două ori pe an cetățenii cu privire la acest tip de asigurare”, a explicat Nicoleta Radu, președintele PAID. 

”De ce a fost necesară această modificare? Am considerat că informarea este foarte importantă pentru cetățeni, mulți dintre ei neștiind că există o formă de protecție pe care ar putea să o acceseze atât de rapid, în sensul în care ar putea avea acces la o protecție financiară dacă locuința ar fi afectată de un eveniment nedorit”, a mai explicat ea în cadrul Conferinței Naționale România Inteligentă “Asigurările obligatorii de locuințe: Pilonul stabilității în fața dezastrelor”.

Citește mai multe din Conferinţele România Inteligentă
» Citește mai multe din Conferinţele România Inteligentă
TOP articole